Цигари без бандерол в интернет. Преглед на националния печат

„24 часа": Цигари без бандерол в интернет

Контрабандата на цигари не минава само през тайни канали и с подаване на нелегалните кутии под рафта. Проверка на "24 часа" показа, че се вихри и в интернет. В сайтове за обяви наред с различни стоки и услуги могат да се открият оферти и за изгодно предлагани папироси.

„Труд": Дянков: Министри, режете по 15%

Нема лабаво. В срок до 1 ноември всички министри и шефове на държавни агенции трябва да направят план за 15-процентни съкращения във ведомствата си. Това е записано в писмо на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков до колегите му, с което "Труд" разполага. Наложило се Дянков изрично да посочи срока, тъй като администрацията си правела оглушки. Чиновническа метла в централната администрация започва до месец.

„Труд": ГЕРБ наследи дървояди от старата власт

Дървояди и ремонти за десетки хиляди левове на ведомствените жилища завещаха депутатите от 40-ото НС на колегите си от 41-вото НС, установи проверка на "Труд". Заради нарушения новото ръководство на парламента спря обществената поръчка на стойност 600 000 лева за ремонт на жилищата, стартирана в предишния мандат. А новата още не е подадена. Така че най-рано догодина през март - април бригадите на фирмата, спечелила конкурса, ще могат да влязат в жилищата, обясниха от администрацията на парламента.

 „Стандарт": Борим рушветите като ФБР

МВР ще удари корупцията у нас с хватките на ФБР. Това обяви пред "Стандарт" вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов след визитата си в Америка. Водената от него делегация обменила опит и получила практически съвети при гостуването си в централата на Федералното бюро за разследване. Там на Цветанов е бил представен наръчник за борбата с мафията. "Става въпрос за обществени поръчки, търгове, лобиране, влияние. Приложени са най-големите форми на корупция с всички схеми и възможни трикове", обясни МВР шефът. Наръчникът ще бъде предоставен на родните служби, за да се ползва като помагало у нас.

Да се проверят фирмите, които са спечелили обществените поръчки за над 10 млн. лева по време на кабинета "Станишев", предлага още Цветанов като една от конкретните мерки срещу корупцията по върха.

 

„Стандарт": Дончева фаворит за червен лидер

Татяна Дончева се изправя срещу Сергей Станишев на БСП конгреса. Тя е фаворитът ни за лидер, твърдят червените низини. Масово социалистите в страната се готвят да подкрепят желязната лейди.

"20 години соцлидерът се избира от лобитата в БСП. Те и сега имат куп претенденти за първия партиен стол, но истинският кандидат е Татяна", обясняват делегатите на конгреса.

"Има сметки за уреждане между фигури от БСП и фигури, които в момента играят ключова роля във властта. Възможно е определени задкулисни играчи преди конгреса да използват едното и другото за свои интереси", каза бившата червена депутатка в предаването "Сеизмограф" по bTV в събота.

 „Монитор": Стотици аптеки пред фалит

Стотици аптеки са на ръба на финансовия колапс и дори може да обявят фалит. До проблема се стигнало, след като недоизпипан текст, който е въведен в закона за лекарствата от предишната власт, подвел фармацевтите и те изпуснали срока за пререгистрация, който изтекъл на 12 август. Спазвайки установените правила с адресирано до тях писмо на 11 септември, здравната каса от своя страна ги известила, че прекратява договорите със задна дата и няма да им изплати продукцията, която са пласирали след срока за лицензиране, научи "Монитор". От НЗОК отказват да работят с прегрешилите фармацевти, докато те не узаконят своите обекти. Докато това се случи обаче, пациентите няма да могат да купуват лекарствата от тези аптеки с намаление или да ги вземат напълно безплатно по т.нар. реимбурсен списък на здравната каса.

„Монитор": Съдът да разрешава разследванията

Съдът да решава дали прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да се образува досъдебно производство, предложи вчера зам.-председателят на ВКС и шеф на наказателната колегия на върховните съдии Гроздан Илиев. Според него е удачно да се направят предварителни изслушвания, на които представители на държавното обвинение да покажат на съда какви доказателства са събрали в момента, а магистратите да преценят достатъчни ли са те за образуването на наказателно производство и повдигането на обвинения. На тези изслушвания ще присъства и разследваното лице, както и негов упълномощен защитник. Те също ще могат да представят доказателства в тяхна полза.

 „Монитор"7 Газът скъп заради договора на Овчаров

Договорените по времето на Румен Овчаров параметри за доставка на руския газ са неблагоприятни за България, обясни вчера пред БНР министърът на икономиката Трайчо Трайков. "Въз основа на това споразумение през 2006 г. беше променен един напълно легален и изгоден договор, до изтичането на който тогава оставаха 4 години. По силата на измененията цената на една трета от целия газ, консумиран в България, се повишава стъпаловидно", обясни Трайков и допълни, че в началото на следващата година предстои ново увеличение. "Около 10% от това повишение се дължат именно на промените в договора, одобрени от предишното правителство", разкри още икономист №1.

„Дума": Българите в чужбина поискаха министерство

Агенцията на българите в чужбина да получи статут на министерство. Това поискаха вчера делегатите на Световния парламент на българите, който проведе заседание във Варна. Мотивите им са, че зад граница живеят поне 6 млн. наши сънародници, а в много държави с толкова голяма диаспора има специално министерство в тази сфера. Стана ясно още, че над 60 000 преписки с искане за българско гражданство чакат разглеждане. Те са се натрупали през последните 4 години. Най-много са молбите от Молдова и Македония.

Световният парламент прие серия от решения, които ще бъдат представени на българското правителство и на парламента. Има и идея за създаване на етичен кодекс на българския емигрант. Приемането му се налага, защото има държави, в които съществуват по няколко български организации, които не поддържат връзка, а нерядко и враждуват. Основната цел на кодекса е да вдъхне чувство за дълг към единството на нацията.

 „Дневник": Прокурори и висши полицаи с достъп до данъчната тайна

Достъпът до данъчната тайна ще бъде разширен отново, ако подготвяни поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) бъдат одобрени. В списъка на тези, които могат да получат справка за данъчно досие само с писмено искане, ще влязат премиерът, финансовият министър, министърът на вътрешните работи, както и окръжните прокурори и регионалните директори на МВР, потвърдиха източници на "Дневник". Предложенията за промени са подготвени от Националната агенция за приходите (НАП) и били получили зелена светлина от финансовото министерство. Целта на поправките била да улесни борбата с данъчните измами и престъпления. Улесняване и забързване на проверки и разследвания ще са основните мотиви, с които данъчните ще убеждават от нуждата от промяна. Това не е първият опит прокурорите и шефове в МВР да имат достъп без съдебна санкция, но досега идеята не е получавала подкрепата на депутатите при две правителства.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини