Пак не са гарантирани правата на пациентите

Парламентарната комисия по здравеопазване ще обсъжда законопроект за правата на пациентите, внесен от депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков и група народни представители.
Асоциацията за защита на пациентите не е консултирана за промените, съобщи за "Хоризонт" нейният председател Пламен Таушанов. Въпреки някои положителни моменти, законопроектът не гарантира правата на пациентите и даде пример с т.нар. "информирано съгласие".
Пламен Таушанов: Има едно, бланкетно не може да се нарече, информирано съгласие, в което на вас не ви се обяснява точно какво следва: какви са методите на лечение, на операция, какъв е изходът, какви са рисковете, какви са възможните усложнения, но не така да се застрахова този, който оперира, така че да са съгласни на всичко. Въобще целият този алгоритъм на лечение в това информирано съгласие липсва. И оттук нататък вие нямате какво да избирате и кой да носи отговорност, ако това..., като в един алгоритъм или един стандарт, ако има 10 неща, които е трябвало да свършат с вас и деветото не е свършено, да бъде осъден този лекар.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини