180 000 българи с ваксина срещу А(H1N1)

На днешното първо заседание на националния пандемичен комитет са определени рисковите групи за имунизация срещу новия грипен вирус А(H1N1). Това съобщи пред журналисти след заседанието министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

Пандемичния комитет за новия грип е взел решение да се закупят ваксини за 180 000 души, което представлява 10% от рисковите групи в България.

Ще бъдат закупени 200 000 броя от препаратите „Тамифлу” и „Реленца” за осигуряване на резерва, защото вече една част от наличните препарати са изразходвани. Ще бъдат закупени консумативи и диагностикуми за Националната референтна лаборатория. 
Взето е решение как да се действа при условия на пандемия в страната. Всички министерства трябва да подготвят планове за функциониране за дейността си при отсъствие на над 30% от персонала им.

Определени са и групи с висок пандемичен риск, сред които са деца над 6 месеца, хора със заболявания, бременни жени. Определени са и приоритетни професионални групи - например здравни работници от спешна помощ, от доболничната помощ. Ще бъдат разработени и информационни материали, които ще бъдат разпространени във ведомствата и сред населението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини