Над 75 000 руснаци са убити или ранени в Украйна, според американското разузнаване

Повече от 75 000 руски войници - около половината от силите, изпратени от Москва да нахлуят в Украйна през февруари, се смятат за убити или ранени, съобщи американски депутат. Информацията е на американското разузнаване и идва на фона на съобщенията, че Киев засилва своята контраофанзива, за да си върне окупираната област Херсон.

Елиса Слоткин - демократ от Мичиган, говори пред CNN след участие в секретен брифинг със служители от администрацията на президента Джо Байдън.

"Бяхме информирани, че над 75 000 руснаци са били убити или ранени, което е наистина огромна цифра. Въпреки невероятните суми, инвестирани в техните сухопътни сили, над 80% от тях са много изморени,“ каза тя.

Военните загуби са държавна тайна в Русия дори в мирно време и няма актуализирани официални данни за броя на загиналите. Последната оценка на ЦРУ беше, че 15 000 руски войници са били убити в битките. По данни на Киев от преди дни само убитите руски окупатори вече са над 40 000 души.

Новите цифри, ако бъдат потвърдени, биха означавали тежки загуби за Русия, докато Украйна продължава с контранастъпление в окупираната южна част на страната. Британското министерство на отбраната съобщи в ежедневния си разузнавателен бюлетин рано на 28 юли, че контранастъплението на Украйна в Херсон набира скорост.

Източник: БТА

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Жи
    Живко
    3 -2
    21:00, 28 юли 2022
    Те не са никакви руснаци те са от републиките които са хиляди километри от Москва. С дръпнати очички и мюсюлмани. Руското военно командване не праща редови от Московска и Санкт Пенербургска област за за да не се виждат ковчезите на убитите и да продължава да сработва руската пропаганда.
    • Ба
      Бат весо
      2 -2
      22:44, 28 юли 2022
      Откъсана работа са, също като феновете си в бг и разни бивши фуражки прости, но с претенции.
  • 2
    Оп
    оп
    3 -2
    05:20, 29 юли 2022
    краварите са зле с математиката.ще рече по 15000 на месец.500 на ден.Откъде толкова боеприпаси.
    • Др
      дроп
      0 0
      16:45, 29 юли 2022
      Голяма час са станали жертва на приятелски огън или тютюнопушенето.
Последни новини