РСО "Марица" проведе обучения за общински съветници от Хасковска област

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

През Юли, 2022 г. от Регионално сдружение на общините „Марица“ бяха организирани обучения за общински съветници от Свиленград, Тополовград, Стамболово и Минерални бани, в рамките на проект: е-METER за добро управление в област Хасково, финансиран от ФОНДАЦИЯ „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ по Програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“. 

Обученията бяха насочени към общински съветници от област Хасково, в чиито пълномощия, според законодателството са включени: 1) текущ и последващ контрол върху изпълнението на приетите от ОбС актове; 2) оспорване на незаконосъобразните административни актове, издадени от кмета на общината, пред съответния административен съд.

Целта на екипа, който организира и проведе обученията бе общинските съветници да бъдат запознати с ефективни механизми за мониторинг и контрол на изпълнението на общински политики, повишаване на отчетността в разходването на публични средства и увеличаване на прозрачността в работата на местните органи на управление.

След проведените обучения, по време на които се провокираха и интересни дискусии, бяха открити както нови възможности за сътрудничество между местните власти, РСО „Марица“ и други заинтересовани страни, така и инструментите, чрез които да продължи работата за повишаване на компетенциите на местните органи в областта на мониторинга и контрола на изпълнението на общински политики.

Повече за проведените обучения и материалите от тях може да се открие на:  https://hs-tenders.haskovo.org/learning 

По време на обучителните форуми на участниците бе представен и портал, с адрес: https://hs-tenders.haskovo.org, разработен по проекта, осветяващ средата за провеждане на обществени поръчки на общините от Област Хасково. Там може да бъде открита и статистическа обработена информация по различни критерии.

 

Подкрепата за Финансираната страна (Регионално Сдружение на Общините „Марица“) е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Финансираната страна (Регионално Сдружение на Общините „Марица“) и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори”

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. 
Фондацията е плод на успеха на Българоамериканския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: www.us4bg.org 

Видеа по темата

Последни новини