Армения се е обърнала към Европейския съд по правата на човека с искане да предприеме мерки срещу Азербайджан

Изображение 1 от 2

    Армения се е обърнала към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с искане да предприеме мерки срещу Азербайджан след изострянето на ситуацията на армено-азербайджанската граница, съобщи във Фейсбук представителят на Армения по международните правни въпроси Егише Киракосян, цитиран от ТАСС.

    "На 13 септември Армения се обърна към Европейския съд с искане за временни мерки срещу Азербайджан. Подаденото заявление е свързано с обстрела на цивилни селища в Армения, защитата на основните права на цивилните граждани и военнопленниците", пише Киракосян.

    Арменското министерство на отбраната съобщи във вторник вечерта, че части на азербайджанските въоръжени сили са открили интензивен огън по населените места Горис, Сотк и Джермук, като са използвали артилерийски огън, огън от голямокалибрено и стрелково оръжие. Съветът за сигурност на Армения проведе извънредно заседание, на което бе решено да се обърне за съдействие към Русия с цел задействане на разпоредбите на Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, както и към Организацията на Договора за колективна сигурност и Съвета за сигурност на ООН. Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви пред арменския парламент, че 49 души са загинали в резултат на действията на Азербайджан.

    Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че въоръжените сили на страната предприемат ответни действия и хвърли отговорността за инцидентите върху арменското военно и политическо ръководство. Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за смъртта на 50 свои военнослужещи.

    На извънредно заседание във вторник Съветът на Организацията на Договора за колективна сигурност (в ОДКС членуват Армения, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан и Узбекистан, асоциирани членове са Афганистан и Сърбия) реши да изпрати в Армения мисия, водена от генералния секретар на организацията, която да оцени ситуацията във връзка с напрежението на арменско-азербайджанската граница, съобщава още ТАСС.

    По време на срещата е било взето решение за създаване на работна група от членове на секретариата и съвместния щаб за постоянно наблюдение на ситуацията в зоната на отговорност на ОДКС. Руският президент Владимир Путин е информирал участниците в срещата за допълнителни практически стъпки от руска страна за намаляване на напрежението по границата между Армения и Азербайджан, съобщи секретариатът на ОДКС.

    Армения загуби контрол над части от Нагорни Карабах и седем съседни области след шестседмична война в края на 2020 г., която доведе до над 6500 убити и завърши с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия.

    Близо 2000 руски войници бяха разположени на място, за да наблюдават ситуацията. Арменското правителство заяви, че ще се позове на споразумение за сътрудничество с Москва и ще се обърне към водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност - регионален блок за сигурност, както и Съвета за сигурност на ООН.

    Освен към руския президент Владимир Путин, арменският премиер Никол Пашинян се обади и на френския президент Еманюел Макрон и държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, за да обсъдят ситуацията.

    Новият конфликт идва след боевете на 1-3 август, при които бяха убити поне един азербайджански и двама етнически арменски войници. Лидерите на Армения и Азербайджан се срещнаха няколко пъти, за да изработят договор, предназначен да установи траен мир след конфликта от 2020 г.

    Последната подобна среща между азербайджанския президент Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян се проведе на 31 август в Брюксел и беше с посредничеството на Европейския съюз.

    Днес кремълски медии публикуваха статии, в които се твърди, че ЕС се намесва неправомерно в тристранните отношения между Армения, Азербайджан и Русия, като се припомнят официални изказвания на Мария Захарова и Сергей Лавров, че "евросъюзът иска да изтласка Русия от Закавказието".

    След присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз (2014 год.) процесът на преговорите по споразумението за асоцииране с ЕС беше преустановен. ЕС обаче гледа в перспектива с ясната решимост да продължи да бъде ангажиран, ако това е съвместимо със задълженията на Армения в рамките на Евразийския съюз.

    н

    Източник: БТА

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Са
      Саркис
      0 0
      22:19, 14 сеп 2022
      Защо не се обърнат към Путин до сега той уж ги защитаваше ? Само че и росийская армия Путину също обстрелва мирното население в Украйна и съвсем не им е до миротворсто в Карабах.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини