ТАСС е упълномощена да заяви: Сдадохме Лиман, изведохме войските на по-удобни позиции

"Във връзка със заплахата от обкръжение съюзните войски са изведени от Лиман на по-удобни рубежи" - обяви Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от агенция ТАСС. Формулировката се различава лексикално и семантично от предишни формулировки за отстъпление, които бяха проява на добра воля.

Сдаването на Лиман е било официално потвърдено от говорителя на Министерството на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков. Самият текст на комюникето звучи така, сякаш Русия е превзела, а не сдала Лиман: 

"С масирани огневи удари по позициите на 66-та и 93-та механизирани бригади на ВСУ на краснолиманското направелние за денонощие са унищожени повече от 200 украински военнослужещи, които са убити, пет танка и девет бойни машини на пехотата."

Все пак щабният говорител на руснаците допълва, че независимо от големите загуби, противникът, т.е. ВСУ, е вкарал резерви в боя и е продължил настъплението, имайки значително превъзходство в силите и средствата.

„Информацията и видеото, което видяхте с входния знак – истина е. Вече сме в Лиман. Но вървят сражения. Подробности ще има по-късно“ – съобщи говорителят на Източната групировка на ВСУ Сергей Череватий.

Информацията за престрелки в границите на града се потвърждават и от съобщенията на телеграм каналите от руския сектор. Появи се видеозапис с украински десантчици, които поставят украинското знаме на входа на град Лиман в Донецка област.

Говорителят на Източната група каза по-рано, че в обкръжение в Лиман са попаднали около 5 хиляди души. Ръководителят на лоялната на Киев областна администрация на Луганск Серхий Гайдай обяви, че руските военни в Лиман имат един от трите избора – да се опитат да се измъкнат, да се предадат, или всички заедно да загинат.

Според прихванатите разговори руснаците са отправяли горещи искания да им бъде позволено да напуснат града. „Активно искаха подкрепление, но май всички са гледали концерта на Червения площад и не са могли да се отзоват. Затова дойдоха нашите войски“- саркастично коментира Сергей Череватий.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини