"Страхливо и варварско": ЕС осъди руските ракетни атаки, предупреди Беларус да не се меси

Европейската комисия осъди като "варварски" руските ракетни удари срещу Киев и други украински градове и предупреди Беларус да не помага на своя съюзник да убива цивилни, съобщава "Ройтерс".

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че действията на Русия "нямат място в 21-ви век" и допълни, че военната подкрепа за Украйна от блока е на път.

Русия нанесе въздушни удари по градове в Украйна в час пик тази сутрин в очевидно отмъщение, след като президентът Владимир Путин обяви взрива на Кримския мост за терористична атака.

Това са варварски и страхливи атаки, насочени към невинни цивилни на път за работа и училище в сутрешния трафик, подчерта Петер Стано, говорител на ЕК по време на ежедневния брифинг на Комисията.

Той определи ударите като нарушение на международното хуманитарно право и увери, че руското политическо и военно ръководство ще бъде държано отговорно за тези и други военни престъпления.

ЕК също така призова Беларус да се въздържа от всякакво участие в "бруталното незаконно начинание" на Русия, което е в разрез с Хартата на ООН и международното право.

По-конкретно, Комисията настоя Беларус незабавно да престане да позволява територията на страната да служи за стартова площадка за ракетни удари и атаки с дронове срещу украински цивилни.

"Всички по-нататъшни действия и по-специално прякото участие на беларуските военни в тази война, против волята на огромното мнозинство от беларуския народ, ще бъдат посрещнати с нови и строги ограничителни мерки", предупреди Стано.

По-рано днес беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че Беларус и Русия ще разположат съвместна военна оперативна група в отговор на на това, което по негови думи е явна заплаха за Беларус от Киев и неговите западни поддръжници.

След руските въздушни атаки срещу украински градове тази сутрин страните от Г-7 решиха да проведат извънредна среща.

След нападенията украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да заличи страната му "от лицето на Земята".

Андрий Йермак, високопоставен помощник на Зеленски, пък подчерта, че руските ракетни удари по градове в Украйна са сигнал към цивилизования свят, че "въпросът с Русия" трябва да бъде разрешен със сила.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини