Една от най-трудните вечери за украинската енергетика

След масираната ракетна атака на Русия по критични инфраструктурни обекти, украинците са помолени да разтоварят енергийната система днес в час пик - от 17:00 до 22:00 часа.

Това съобщиха от кабинета на президента.

"Молба към всички жители на Украйна! От 17:00 до 22:00 часа вечерта намалете максимално консумацията на електроенергия, за да можем заедно да се справим с тези временни затруднения", призова той.

Председателят на Комисията на Върховната Рада по енергетика, жилищно строителство и комунални услуги Андрий Герус на свой ред добави какво оборудване трябва да бъде изключено, за да се разтовари мрежата.

Според него тази вечер, 10 октомври, е една от най-трудните вечери за украинската енергетика.

Масиран ракетен удар

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна уточни данните за днешния масиран ракетен удар, нанесен от руските окупатори по Украйна.

"Актуализирани данни за масирана ракетна атака към 14:00 ч. Руската федерация е използвала 84 крилати ракети, 24 безпилотни летателни апарата, 13 от които са ирански Shaheed-136", се казва в доклада.

От Генералния щаб добавиха, че са унищожени 56 цели, в частност 43 крилати ракети и 13 БПЛА (от които 10 от типа камикадзе).

Сутринта на 10 октомври Русия извърши атаки срещу редица региони на Украйна. Експлозии бяха чути във Виница, Лвов, Кировоград, Николаев, Полтава, Тернопол, Житомир, Киев. Бяха ударени критични инфраструктурни съоръжения.

Заради вражески обстрел в района на Киев днес битови потребители и предприятия ще останат без ток за няколко часа.

Около 90% от Лвов е без електричество, трамваите и тролейбусите не се движат в резултат на днешните масирани ракетни удари, съобщи градският съвет на Лвов.

"Около 90% от града е без ток. Затова трамваите и тролейбусите не се движат. Вместо това е увеличен броят на автобусите по маршрутите. Над 80% от светофарите не работят. Регулировчици работят на големите кръстовища", се казва в доклада.

Отбелязва се също, че в града няма топла вода, а студената вода се подава от резервно захранване.

Освен това градският съвет съобщи за затруднения с мобилните комуникации.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини