Взривове в Херсон и Мелитопол, над 100 снаряда по Никопол

Трети ден въздушна тревога в Украйна.

През последното денонощие нашествениците са изстреляли 29 ракети по територията на Украйна, от които 20 са били свалени от украинските подразделения за ПВО. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна на страницата си във Фейсбук.

"През изминалото денонощие окупаторите изстреляха една балистична и двадесет и осем крилати ракети, двадесет от които бяха свалени от украинските подразделения за противовъздушна отбрана. Противникът нанесе тринадесет въздушни удара и извърши повече от четиридесет атаки от реактивни системи за залпов огън. Обекти и цивилното население пострада от тези престъпни действия повече от четиридесет населени места, включително Лвов, Поповка, Чугуновка, Ладижин, Кривий Рог, Запорожие, Павлоград и Никопол“, се казва в доклада.

Руснаците са използвали четиринадесет ирански безпилотни летателни апарата камикадзе за нанасяне на удари по критична инфраструктура в областите на Одеса и Николаев, като дванадесет от тези дронове са били унищожени.

Отбелязва се също, че заплахата от въздушни и ракетни удари в цяла Украйна остава.

Руските нашественици изстреляха повече от сто снаряда по Никопол, ранявайки дете и майка му, съобщи в своя Telegram началникът на Днепропетровската областна военна администрация Валентин Резниченко.

"Цяла нощ руснаците издевателстваха с района на Никопол... раниха тежко 6-годишно момиченце. Противникът седем пъти покри района с огън от "Градове" и тежка артилерия. Над 100 снаряда са изстреляни по мирния Никопол! Един от тях излетя направо в частна къща.Ранени са 6 "годишно момиченце и майка му. Те и още една жена, пострадала при нападението, вече са в болница. Тежко", каза той.

В града са разрушени повече от три дузини високи сгради и частни къщи, газопроводи и електропроводи, както и две предприятия, две детски градини, училище, магазини и офис на благотворителна организация, съобщи Резниченко.

Мащабите на разрушенията се уточняват.

В Николаевска област украински зенитчици са свалили 9 дрона камикадзе, съобщиха от службата за връзки с обществеността на авиационно командване "Юг": 

"Сутринта на 12 октомври девет вражески безпилотни летателни апарата Шахед-136 бяха свалени над Николаевска област от силите и средствата за противовъздушна отбрана на въздушното командване Пивден".

В района на Луганск украинската армия продължава да напредва, нашествениците се опитват бързо да изградят многопластова отбранителна система. Това съобщи началникът на Луганската областна военна администрация Сергей Гайдай в ефира на телемаратона.

"Нашите войски се придвижват напред, а руските войски се опитват бързо да изградят многопластова отбранителна линия. Те изграждат структури в различни градове и активно минират целия първи участък от фронтовата линия. Това се отнася не само за пътищата, но и към административните сгради", каза той.

Пет взрива са били чути рано тази сутрин в украинския град Херсон. По неофициална информация задействана е била системата за противовъздушна отбрана, предаде ДПА, цитирайки руски медии.

Херсон, административният център на Херсонска област, е един от първите градове, които бяха превзети от руските сили след началото на руското нахлуване в Украйна.

По-рано днес Иван Фьодоров, бившият кмет на контролирания от руснаците град Мелитопол в южната част на Запорожка област, написа в Телеграм, че в града е отекнала силна експлозия. Според агенция РИА Новости, която цитира създадената от Русия полиция, взривно устройство е избухнало близо до централния пазар на Мелитопол. Няма пострадали, казаха местните власти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини