Украйна ще може да екстрадира руснаци, за да бъдат съдени за военни престъпления в Хага

Украйна ще може да екстрадира заподозрени във военни престъпления руски граждани, които да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага. Това съобщи главният прокурор на съда Карим Хан на пресконференция. Той уточни, че това ще е възможно въпреки че Москва не е държава членка на МНС, който беше създаден през 2002 г., за да съди обвинените във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

Хан добави, че руски граждани ще бъдат съдени в Хага, ако процесът не може да се проведе в Украйна по юридически причини. МНС започна собствено разследване след началото на войната, но държи тя сама да изправи заподозрените пред правосъдието, ако това е възможно. МНС ще повдигне първите си обвинения, когато "има достатъчно доказателства".

В брифинга заедно с Хан участва и украинският главен прокурор Андрий Костин. Той съобщи, че украинското правосъдие вече е осъдило 10 души за престъпления, извършени по време на руската инвазия, а по още 45 случаи разследването е приключило и обвиненията са внесени в съда.

Досега Киев е установил 186 предполагаеми военни престъпления на руските сили, макар че много малко от извършителите са задържани. Той изреди, че става дума за случаи на изтезания, убийства, изнасилвания и насилствени изселвания. Костин допълни, че е започнало наказателно разследване и на руските ракетни атаки срещу Киев и други украински градове тази седмица, при които са убити 17 души, а 93 са ранени.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини