Общинският съвет в Перник ще заседава извънредно заради продажбата на Минната дирекция

Извънредно ще заседава в понеделник Общинският съвет в Перник, съобщиха от институцията. На заседанието ще бъде разгледано искане на кмета Станислав Владимиров за участие на общината в тръжна процедура, обявена от Националната агенция за приходите (НАП).

На 26 октомври е насрочен търг за продажба на сградата на Минната дирекция в Перник заради дългове на приватизиралия я собственик „Мини открит въгледобив“ ЕАД. Първоначалната тръжна цена е 7 151 043 лв.

Сградата на Минната дирекция е емблематична за Перник. Построена е през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика. То е недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник“.

В Перник тече подписка срещу продажбата на Минната дирекция с искане собствеността на сградата да бъде прехвърлена на държавата или на общината. Около 9 000 подписа вече са внесени в Министерски съвет.
 
Постоянна комисия „Образование, наука, култура и вероизповедания“ към Общинския съвет е дала положително становище на искането на кмета.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини