Русия не възнамерява да пуска АЕЦ "Запорожие", рискът от ядрена авария се увеличава

Украинският обстрел възпрепятства рестартирането на Запорожката атомна електроцентрала, тo няма да е възможно, докато фронтовата линия не бъде изместена от централата. Това съобщи пред ТАСС председателят на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов, цитиран от руски медии.

Що се отнася до състоянието на самата станция, според Рогов "всичко се подобрява, вече се подписват договори по руски стандарти със служители, тече систематична работа за възстановяване на реда".

AЕЦ "Запорожие" е най-голямата от действащите в момента атомни централи в Европа. Те е под контрола на Русия от първите дни на "специалната военна операция". На 11 септември беше спрян последният работещ шести енергоблок. На 5 октомври  Путин подписа указ за прехвърляне на АЕЦ "Запорожие" във руска федерална собственост. На 11 октомври Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом", съобщи, че доставката на електроенергия за Запорожката АЕЦ е възобновена.

Според ръководителя на украинския "Енергоатом" Петро Котин опасността от ядрена авария е висока в АЕЦ "Запорожие". Той смята, че дългите прекъсвания на захранването на станцията могат да доведат до втора Фукушима.

В Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), окупирана от руски войски, ситуацията се влошава с всяка седмица. "Окупаторите, освен всичко друго, са повредили административната сграда, учебния център и един от блоковете на атомната централа, съхраняват оборудване и камиони, което създава висока опасност от пожар. Никой не знае какво се съхранява в тези камиони", каза ръководителят на украинското ядрено ведомство "Енергоатом" в интервю за германския телевизионен канал ZDF, откъси от което публикува агенция dpa в неделя, 16 октомври.

Според Котин служителите на Запорожката АЕЦ са под силен натиск. "Сега се опитват да принудят персонала да подпише трудови договори с Русия. Персоналът има избор - или да подпише тези договори, или да бъде бит и измъчван", каза той и добави, че около сто души са задържани, а не знае се какво им стана. "На хората е забранено да напускат атомната електроцентрала", обясни Котин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини