Почетоха ветерана-фронтовак Нико Костов в Кърджали

    Какво са дни, като този –празник на сълзи в очите, сълзи на горда болка и синовна признателност. Празник на мъка в сърцето и триумф на мислите…Мисли, за онези млади безстрашни момчета, почти деца отишли , като на игра, но кървава игра за честта, за Родината. Някои от тях преживели една битка, не са се върнали у дома, забрадили с черен креп майките си и покрусили любимите и съпругите си, станали звезди на небето на абсурда, но звезди осветяващи пътя ни. Юноши и зрели мъже, яли хляба с пръстта и пили дъжда за чай, отдали живота си, за да решат съдбата на бъдещите векове и да имаме днес синьо небе, покой и уют в домовете си.

    Днес е ден в който отдаваме заслужена почит и уважение пред героя и ветерана, белязан да преживее лице в лице ужаса на Втората световна война и дравската епопея. Бидейки герой и ветеран за нас той е и поразяващ пример на съвременник, отгледал достойно поколение, приятел и извор на памет и мъдрост.Нико Костадинов Костов – роден в гр.Елхово през 1923 година. Повече от 10 години живее в гр.Кърджали.

        Тържеството в чест на неговата 99-годишнина започна с песен за България в изпълнение на Даниела Георгиева ученичка от 8 клас на СУ „Владимир Димитров – Майстора“- носителка на много награди и медали от национални и международни фестивали с ръководител Камен Арсов, което постави изключително емоционално начало.

    Да го поздравят за празника дойдоха зам.председателя на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България Петър Пандурски. От името на председателя на СВВБ  връчи плакет, поздравителен адрес и книги.. Председателя на Областния съвет на ветераните от войните  гр. Ямбол –Красимир Вълев и неговия екип му подариха икона, поднесоха поздравителен адрес и торта.

             С пожелание за здраве и дълголетие  о.з. полковник Бойко Бенеков - председател на областната организация на СОСЗР – Кърджали поднесе поздравителен адрес и цветя.

    От името на Община Кърджали бе поздравен от Димитър Разкалински.

          Видка Димитрова от литературния кръг на спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ – членове на СВВБ, рецитира стихотворение за войната, а председателката на клуба Елена Топалова му поднесе подарък и поздрав в стихче. От името на областната организация – Кърджали получи ръчно изработено послание в бутилка и снимки от проведени мероприятия за спомен.

    Цветя и подаръци получи и от негови съседи и приятели.

    Със запалване на свещите на тортата присъстващите спонтанно запяха: „Щастлив да бъде този ден, в който ти си роден“, което постави красив завършек  на тържеството.

    Ани Иванова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини