Сградата на Минната дирекция бе придобита от държавата

Сградата на Минната дирекция бе придобита от държавата, след като областният управител Людмил Веселинов участва в публичния търг вчера.

През изминалата седмица той внесе в НАП документите за участие в търга, а с акт на Министерския съвет целево бе преведена сумата от 7 154 000 лв. Те бяха нужни, за да може областната администрация да се яви на търга. Освен това е предвидено част от тези средства да обезпечат битовите разходи по поддръжката на сградата до края на годината. Минната дирекция ще бъде прехвърлена за управление на Областна администрация – Перник, в идните дни се очаква тя да бъде предадена за стопанисване на Община Перник. Придобиването на сградата от държавата увенча с успех съвместните усилия, които институциите в града положиха за това тя да бъде достъпна за широката общественост.
Припомняме, че инициативата сградата на Минната дирекция, която вече е паметник на културата от национално значение, да бъде държавна или общинска собственост бе подета от кмета на Община Перник Станислав Владимиров. Само за няколко дни доброволците на кампанията събраха над 10 000 подписа от перничани в подкрепа на това. Кметът и областният управител обсъдиха и какви функции да изпълнява сградата. Част от основните идеи са тя да приюти музейни експозиции, картинна галерия, ритуална зала. Част от пространствата могат да бъдат използвани и за представителни нужди на институциите в града.
Минната дирекция е перлата в короната на наследството, с което мината е оставила дълбок белег в историята на града ни, превърнала се в неповторим паметник на културата. Построена е като Национално седалище на Мини Перник, които тогава управляват 83 % от всички мини в България. Тя има оригинална архитектура в неокласически стил с издълбани минни символи и часовникова кула, свързана чрез уникален механизъм „Бреге“ с 30 други часовници в сградата. Вътрешните пространства са решени в готически стил, с богато орнаментирани тавани и сводове.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини