Футболистът Георги Йорданов-Ярето е удостоен посмъртно с почетна значка на Перник

Общинският съвет в Перник реши да награди с почетна значка на община Перник м.с. Георги Йорданов (посмъртно) за приноса му в областта на спорта. Йорданов, известен с псевдонима Ярето, почина през 2020 година.  Той е смятан за един от най-добрите пернишки футболисти, голмайстор №1 на Перник, твърди в изпратеното до Общинския съвет предложение клубът на ветераните спортисти.

Георги Йорданов е роден на 4 март 1947 г. От малък започва да гони топката на футболното игрище в пернишкия квартал „Бела вода“. През 1963г. е привлечен в първия състав на Миньор, година по-късно вече е в състава на юношеския национален отбор. На международния турнир в София за купата „Тодор Горчев“ става голмайстор, а на 9 септември 1964 година прави дебют с националната фланелка.

През 1965 година е в редовете на „А“ юношеския национален отбор. За завръщането на Миньор в групата на майсторите съществена роля има Йорданов като централен нападател. Той става първи стрелец в групата с 19 попадения ( толкова има и другият перничанин Б. Сергиев от Металург). В „А“ РФГ Йорданов играе девет първенства с Миньор и винаги е бил основен състезател.

За Миньор Йорданов е играл 424 мача - 243 в „А“ РФГ и 181 в „Б“ РФГ и е отбелязал най-много голове - 152. С футбола се е разделил през май 1980 година.

Георги Йорданов е майстор на спорта от 1977 година.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини