Американски и британски издания коментират срещата на върха САЩ - Африка

Американският президент Байдън се стреми да даде нов импулс на отношенията с Африка, след като САЩ губят битката за влияние там, пише в заглавие в. "Ню Йорк таймс".

Събирайки по-голяма част от африканските лидери във Вашингтон американският президент обеща куп инициативи в опит да спечели съперничеството с Китай за влияние на африканския континент, отбелязва американското издание.

Срещата на върха САЩ - Африка може да има важни последици, но засега не е ясно дали американските ангажименти ще произведат осезаеми резултати върху живота на обикновените хора в Африка, посочва вестникът.

Байдън обяви нови търговски инициативи и инвестиции в Африка в обръщението си към участниците на срещата на върха САЩ - Африка, чийто домакин е Вашингтон, посочва друго американско издание "Вашингтон пост".

Байдън обеща засилено партньорство и добави, че глобалните предизвикателства не могат да бъдат решени, "без да се поканят африканските лидери на масата". Срещата е първа по рода си от 2014 г., отбелязва вестникът. Снощи Байдън беше домакин на тържествена вечеря с участието на африкански лидери в Белия дом.

След като вчера обяви стъпки, които САЩ ще предприемат в подкрепа на икономическия растеж на африканския континент, днес Байдън ще продължи участието си в последния ден от срещата на върха САЩ - Африка, посветен на насърчаването на продоволствената сигурност, посочва изданието.

В края на срещата американският президент ще позира също за обща снимка с африканските лидери, отбелязва вестникът.

Байдън каза, че е "изцяло ангажиран с бъдещето на Африка, пише в заглавие британският вестник "Гардиън".

Американският президент се ангажира със стабилизиране на доставките на храни за Африка и справянето с климатичните предизвикателства на африканския континент.

Байдън очерта един многостранен подход за укрепване на връзките между САЩ и Африка, включително чрез подписването на меморандум за разбирателство, който според него ще „отключи нови възможности за търговия и инвестиции между нашите страни и ще сближи Африка и САЩ повече от всякога, отбелязва вестникът. 

"Това е огромна възможност за бъдещето на Африка, и САЩ искат да помогнат тези възможности да станат реалност", каза Байдън, цитиран от британското издание.

Американският президент допълни, че в пакета от финансова помощ за Африка са включени до 370 млн. долара от американския фонд за международно развитие за нови проекти, включително инвестиране на 100 млн. долара за чиста енергия за Субсахарска Африка.

Предприемачеството и иновациите са начело в списъка на областите, които ще бъдат подпомогнати, каза Байдън.

Американският президент поиска 350 млрд. долара от Конгреса за „дигитална трансформация“ на Африка, която да включва участие на компании като "Майкрософт" в изграждането на мрежи и инфраструктура, които да осигурят достъп до интернет на 5 милиона африканци, които в момента не са свързани с мрежата. 

"Когато Африка преуспява, преуспяват и САЩ. Целият свят преуспява", обобщи Байдън, цитиран от британското издание.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини