Община Радомир отдава на концесия хижа „Орлите“

Община Радомир отдава на концесия хижа „Орлите“, съобщиха от администрацията й. Кметът Пламен Алексиев е внесъл докладна записка в Общинския съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия за строителство, включваща основен ремонт на сградата, поддържането й в експлоатационна годност, предоставяне на хотелски услуги, храна за консумация, туристически информационни услуги.

Хижа „Орлите“ е публична общинска собственост. Намира се в местността „Червена ябълка“ в планината Голо бърдо, на около 5 км от Радомир, в подножието на връх Ветрушка. Сградата е двуетажна, с обща застроена площ 462 кв.м. Пътят до хижата е ремонтиран, а районът около нея е любимо място за отдих на радомирци. Поради разположението й на популярна туристическа пътека и липсата на сходни обекти в района, възстановяването на хижата ще доведе до увеличаване на броя на туристите в местността, смятат от общината.

Концесията е с 25-годишен срок с възможност за удължаване. Заложено концесионно възнаграждение в размер на 1505 лв. годишно. Предвид ограничения финансов ресурс на общината, се счита за целесъобразно привличането на частен инвеститор.

В продължение на десет години хижата е била под разпореждане на туристическо дружество „Орлите“. Според кмета на общината Пламен Алексиев през този период обектът е бил разграбен и съсипан, а туристическото дружество се е отказало от по-нататъшно му стопанисване. Преди осем години бе направен опит за отдаване на хижата на концесия. Поради липса на кандидати обаче процедурата бе спряна.

Новото предложение ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 29 декември.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини