Община Брезник проведе среща с читалищните секретари от региона във връзка с провеждането на фестивала "Сурова"

Осемнадесето издание на общинския маскараден фестивал "Сурова" подготвят в Брезник. Това съобщи за БТА заместник-кметът Мария Добревска.

До момента всички сурвакарски групи от Брезнишко са заявили участие в мащабната проява, която ще се проведе на 21 януари. Сред записалите се има и групи от други населени места. Срокът за приемане на заявки за участие във фестивала продължава до 9 януари. Днес беше проведена организационна среща с читалищните секретари от региона с насоки как ще протече събитието, поясни Добревска.  

Фестивалът "Сурова" ще бъде открит в 14:00 ч. в пространството пред Народно читалище "Просвещение 1870" в Брезник. Всички маскарадни групи в програмата ще бъдат предварително разпределени в два лъча и ще преминават в определен от организаторите часови интервал.
Събитието се очаква да приключи след 18:00 ч., когато в центъра на Брезник ще бъде запален ритуален огън от последната група.

"Сурова" в Брезник се провежда отново след двегодишно отлагане заради пандемията от COVID-19. Той е първият общински фестивал в област Перник и един от първите в страната. Проявата няма конкурсен характер. Всички маскарадни групи получават награда от сто лева, грамота и статуетка. Парична премия в размер на петдесет лева се присъжда поотделно на най-младия и най-възрастния участник в дефилето.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини