Дворецът на децата в Перник навърши 70 години

Обединеният детски комплекс (ОДК) в Перник навърши 70 години, съобщи на БТА Татяна Китанова - директор на ОДК.  

Дворецът на децата в  Перник отваря врати на 1 януари 1953 г. Оттогава той е любимо място за малките перничани на възраст от 5 до 19 години. На 18 юни 1982 г. е преместен в нова, модерна сграда, проектирана от архитект Таня Дивизиева с главен конструктор инж. Златка Луканова. Осем години по-късно детската институция е реформирана в Център за работа с деца. На 1 март 2000 г. със заповед на министъра на образованието и науката Центърът за работа с деца, Ученическата спортна школа и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество се преобразуват в Обединен детски комплекс.

Днес ОДК е извънучилищна педагогическа институция в системата на Министерството на образованието и науката. Деветнайсет преподаватели работят с деца в 16 творчески формати. Това са хор „Родна песен“, балетен състав, фолклорен ансамбъл „Граовче“, детско-юношески театрален състав и студио, куклен състав, литературно-творческо студио, школите по изобразително изкуство и музика, отделите „Художествено възпитание“, „Наука и техника“, „Физкултура и туризъм“ и др.
 
 Комплексът предлага цялостна програма от детски забавления, празници, концерти, конкурси, изложби, театрални представления и спектакли. Календарът на ОДК включва годишно над 150 детски изяви в страната и в чужбина. Художествените състави и школата по рисуване разнасят славата на родното изкуство до всички краища на света. Те са носители на много национални и международни награди.

Творби на пернишки деца от школата по приложно изкуство в Обединения детски комплекс получиха широко европейско признание. Серията картини „Бяла лястовица“ премина 7-годишно турне в изложбените зали на Стария континент. Произведения, създадени от интегрирана група деца и младежи с и без увреждания под ръководството на Татяна Китанова, са бурно аплодирани в международния център „Морис Равел“ в Париж, Меката на художниците – Монмартър,световния енергиен гигант „Арева“, Българския културен институт в Берлин, в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел и др.
 
Над 1300 деца посещават ОДК, създадени са иновативни практики, някои от които са водещи в Европа, сподели още Китанова. По думите ѝ това е първата институция, приела в творческите си формати деца със специални образователни потребности.

Пернишката школа по приложно изкуство е основоположник на новаторска методика за арт терапия при деца с увреждания. По думите на Китанова на базата на постигнатото в Перник Европейската асоциация на институциите за свободното време на децата (FAICY) специално е разкрила секция за деца и младежи с увреждания, а Обединеният детски комплекс в Перник е приет за член на асоциацията.
 
Пернишките деца събират овации в Европа и по света, хората плачат на техни концерти и изложби, каза още Китанова. Тя подчерта, че това е упорит труд, който се предава от поколение на поколение. Китанова посочи, че порасналите възпитаници на ОДК се връщат тук като преподаватели, водени от любовта към изкуството, децата и комплекса.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини