Евгени Бориславов извади богоявленския кръст от водите на езерото в градския парк в Перник

Евгени Бориславов, на 18 години, извади богоявленския кръст от водите на езерото в градския парк в Перник.

Тринадесет смелчаци се хвърлиха в битката за светинята, най-бърз се оказа Евгени. Младият мъж сподели, че и друг път е участвал в богоявленския ритуал, но за пръв път успява да извади кръста. Той пожела на перничани здраве, благополучие и успехи през новата година. Евгени получи като подарък от общината икона на покровителя на Перник - Св. Иван Рилски.

Ритуалът за ваденето на кръста в Перник бе проведен за трети път по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Иван Рилски“ с подкрепата на общината и Двореца на културата. Доскоро Светият кръст в Пернишко не се хвърляше във вода. За реликвата се организираше наддаване и неин кум ставаше откупилият го с най-много пари. След бурна обществена реакция традицията бе обявена за порочна и бе прекратена.

В съседните общини Брезник, Трън и Радомир също се проведе ритуал по спасяване на Божието разпятие. В Брезник пръв го откри 18-годишният Слави Славчев. Във водите на река Ерма в Трън късметът беше на страната на 17-годишния Любомир Тодоров. В Радомир кръстът извади 47-годишният Георги Георгиев. В пернишкото село Кладница млади мъже играха хоро във водите на река Матница под звуците на гайди.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини