Изложба дървопластика „Диалог“ ще бъде открита в Перник

Изложба дървопластика  „Диалог“ на творците Боян Александров и Кирил Щрапулин ще бъде открита на 19 януари в Регионалния исторически музей (РИМ) в Перник, съобщи  Десислава Миланова - уредник в РИМ. Експозицията ще представи над 50 произведения на двамата автори, някои от тях изработени специално за изложбата.

Събитието е посветено на предстоящия Международен фестивал на маскарадните игри. Избрахме двама автори, които на пръв поглед са изключително различни, коментира Миланова. По думите й експозицията е озаглавена „Диалог“, защото е разговор на две различни гледни точки на езика на дървото. Основната идея е жизнеутвърждаващ диалог по време на жизнеутвърждаващ празник, посочи Миланова.

Боян Александров е роден в Перник, завършил е Средното художествено училище за приложни изкуства в София и Националната художествена академия, специалност „Дърворезба“ и „Педагогика на изобразителното изкуство“. Участвал е в десетки национални изложби, симпозиуми, пленери и уъркшопове. Негови творби са показвани в Испания, Германия, Полша, Италия и др. Неотдавна скулпторът подари на община Перник дървопластика „Семейство“ с двуезично словесно послание „Извън мрежата“. Скулптурата изобразява съвременно семейство, което временно е изключило своите мобилни устройства – за да бъде заедно.

Кирил Щрапулин е самоук майстор от радомирското село Друган. Занимава се с дърворезби като любител от 1976 г. По професия е заварчик, в свободното си време повече от 30 години прави сурвакарски и кукерски маски. За тях събира дънери от червена върба край селото. Маски на Щрапулин са притежание на много маскарадни групи у нас и в чужбина. Негово дело е църковният олтар в черквата в с. Друган.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини