Три фестивала организира читалище в земенското село Пещера

Три фестивала организира читалище „Крюгер Николов - 1922“ в земенското село Пещера, съобщи на БТА Стефан Стоянов - специалист „Културни дейности“. Те са посветени на сватбената обредност, дългия път на хляба - „От браздата до софрата“ и се провеждат през година, както и ежегоден онлайн фестивал „Шарени чорапье“. Събитията са насочени към съхраняване и развитие на местното наследство и идентичност.

Читалището подготвя и етнографско проучване на културно-историческото наследство на района. Предвижда се да бъде направено анкетно проучване с 30 души, жители на населеното място за автентични местни обичаи, песни, стихотворения, басни, гатанки, баячки и др. Ще бъде проучена възможността анкетираните жители да предоставят за дигитализация налични старинни артефакти.

За реализиране на идеята читалището кандидатства за подкрепа на фестивалните дейности с помощта на  европейска програма.

Ръководителите на институцията възнамеряват с помощта на проект да бъдат закупени и народни носии. Необходими са сая, кошуля, опинци, нагръдник, забрадка, пояс, престилка, чорапи за женски носии, а също елек, потури, риза, пояс, цървули, калпак за мъжките носии. Ще бъдат закупени и детски носии за момичета и момчета.

В момента използваме 15 носии от личната ми колекция, подарена  от хората от селото, сподели Стоянов. По думите му те обаче са недостатъчни. Към читалището функционира 15-членна певческа група и 45-членна сурвакарска. В селото е обособен и музей на плетива и маски. Освен това се славим със специфични обичаи „Женене за беневреци“, „Ритане на невеста на Тодоров ден“ и др., които желаем да покажем на младите и да съхраним, сподели също Стоянов.

В момента читалището провежда онлайн конкурс за най-красива сурвакарска маска.

В село Пещера живеят постоянно 120 души.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини