Лойд Остин и германският му колега се срещнаха заради танковете за Украйна

Американският министър на отбраната Лойд Остин се срещна с новия си германски колега Борис Писториус, за да настоява пред Берлин да позволи доставката на Украйна на танкове германско производство, тъй като двете страни имат различия по въпроса, предаде Ройтерс.

Германия ще разреши на страните, притежаващи танкове германско производство, да изпратят от тях в помощ на Украйна само ако САЩ се съгласят да изпратят американски танкове, каза пред Ройтерс източник от правителството на Германия.

Официални представители на САЩ твърдят в публични и лични разговори обаче, че Вашингтон няма никакви намерения да изпраща на Киев танкове американско производство с довода, че за Украйна ще бъде твърде трудно да ги обслужва.

"Министърът ще настоява пред германците по въпроса", каза високопоставен официален представител на САЩ от областта на отбраната.

Преди началото на преговорите Остин благодари за подкрепата, която Германия е оказала дотук на Украйна.

"Германия остава един от най-важните ни съюзници. Бих искал да благодаря на германското правителство за всичко, което свърши за укрепването на украинската отбрана", каза американският министър, без да споменава въпроса за танковете.

Писториус, който встъпи в длъжност броени часове преди срещата, заяви, че Германия е готова да помогне на Киев.

"Заедно с нашите партньори ще продължим да помагаме на Украйна в борбата ѝ за свобода, независимост и суверенитет", каза германецът.

Високопоставеният американски официален представител каза, че предоставянето на Украйна на танкове "Леопард" е най-добрият вариант за нея, защото доста страни вече разполагат с подобни танкове и желаят в най-кратки срокове да ѝ прехвърлят от тях.

САЩ досега са отделили около 24 милиарда долара в помощ на Киев.

Друг американски високопоставен представител сподели, че правителството на президента Джо Байдън се готви да отпусне на Украйна нова помощ за над 2 млрд. долара.

Тази подкрепа, която може да бъде обявена още утре на срещата на министрите на отбраната в базата "Рамщайн" в Германия, вероятно ще включва предоставяне на бронирани машини "Страйкър" на Киев, но не и танкове "М1 Ейбрамс".

С новата помощ за Украйна САЩ искат да променят в нейна полза динамиката на бойното поле, където се установи позиционна война, каза в сряда представител на Пентагона.

Някои източноевропейски представители като полският премиер Мареуш Моравецки открито призоваха Германия да изпрати на Киев въоръжението, от което има нужда.

Великобритания обяви, че ще изпрати на Украйна 14 танка "Чалънджър 2" и още артилерийски системи.

Някои американски представители остават обнадеждени, че ще могат да убедят Германия да разреши износа на танкове за Украйна от трети страни.

"Големи оптимисти сме, че до края на седмицата ще успеем да постигнем напредък по въпроса", каза представител на САЩ.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини