Казусът Nexo приключи, компанията се споразумя с американските регулатори

Kомпанията "Нексо" (Nexo) обяви, че е постигнала окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) и редица други финансови институции.

Това се казва в съобщение на компанията седмица след акция на прокуратурата в офиси на "Нексо" в София.

То се потвърждава от съобщение на сайта на SEC, според която компанията се е съгласила да плати 22.5 млн. глоба и да престане нерегистрираното предлагане и продажба на своя Earn Interest Product (EIP) на американски инвеститори. Освен това отделно компанията се е съгласила да плати още 22.5 млн. долара за споразумение с щатските регулатори.

С кого се споразумява "Нексо"

Освен SEC, в съобщението на "Нексо" се посочват и Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA) състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

"Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер", пише "Нексо".

Според компанията единствената констатация на щатските регулатори за нарушения във връзка със законови изисквания е за "липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа".

Споразумението е на базата на това, че "Нексо" нито потвърждава, нито отрича това обвинение. С него приключват продължаващи с години споразумения за работата на компанията. Федералните регулатори на Съединените щати не твърдят, че компанията е извършвала измама, нито че са нанесени вреди на клиенти. В съобщението си SEC говори само за проблемите с липсата на регистрация.

Какво казва SEC

От думите на SEC се разбира, че компанията, макар и извършила нарушение, е сътрудничила на регулатора.

След споразумението с неуспялата да регистрира EIP въпреки необходимостта да го направи "Нексо" SEC е разгледала мерките, взети от компанията - включително това, че е спряла да предлага EIP на нови инвеститори и да плаща към съществуващи сметки на инвеститори в САЩ. Нещо повече, посочва се, че "Нексо" е обявила спиране на EIP в някои щати и поетапно изтегляне на всички свои продукти и услуги от пазара в САЩ.

"Обвинихме "Нексо", че не е регистрирала продукта си за криптозаеми на дребно, преди да го предложи и така заобикаля основни изисквания за разкриване на информация, замислени, за да защитят инвеститорите, казва председателят на комисията Гари Генслър. Спазването на издържалите проверката на времето наши политики не е въпрос на избор."

Проблемът, според Губрил С. Греуал, директор на поделението за прилагане на правилата към SEC, не е в това какви етикети се слагат на предлаганите продукти, а в "икономическата им реалност". "А част от реалността е, че криптоактивите не са изключени от федералните закони за ценни книжа." "Ако предлагате или продавате продукти, които представляват ценни книжа на базата на добре установени закони и правен прецедент, няма значение как наричате тези продукти, подлежите на тези закони и очакваме да ги спазвате."

Според NASAA по време на разследването се възстановява, че "инвеститорите в EIP могат пасивно да получават лихва върху дигитални активи, като ги заемат на "Нексо". "Нексо" е запазила "пълна дискретност" за генериращите приходи дейности, използвани за печелене на възвръщаемост за инвеститорите. Компанията предлагала и популяризирала EIP и други продукти на инвеститори в САЩ чред сайта си и канали в социалните мрежи, като в някои случаи се предполага, че инвеститорите могат да получат възвръщаемост до 36%.

Позицията на компанията

"Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят", казва в допълнено съобщение за българските медии съоснователят на "Нексо" Антони Тренчев.

"Нескопосаните внушения за "международен" елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни "Ен Ди Ес" ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на "евроатлантически партньори", са разобличени от неопровержими факти."

"В допълнение опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на "Европол" срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети", продължава той.

Коста Кънчев, също съосновател на компанията, изразява увереност във формирането на "ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка" в САЩ, която да даде възможност на "Нексо" и други да предлагат "все повече добавящи стойност продукти".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    ха така
    4 -4
    12:22, 20 яну 2023
    Сега Харалан Александров да излезе и в същото гледаемо време да разясни на публиката колко се е заблудил и как е изрекъл много неверни неща, предполага се срещу заплащане или пък е имал да връща услуга ...Канал 1 е маша на руските интереси в България и аз не разбирам защо още не са сменили Кошлуков.Тоя наш пРезидент така се нагажда и започна и с герб да си говори само и само да не разочарова руските си господари.До кога ще търпим това.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини