Изложба „Сурова в Брезнишко“ откриват утре в сградата на Минната дирекция в Перник

Изложбата „Сурова в Брезнишко“ ще бъде открита утре в 14:00 часа в сградата на Минната дирекция в Перник. Това съобщиха от Общинския исторически музей в Брезник.

Експозицията, разположена в четири зали, е гостуваща и представя автентични маски и костюми на сурвакарски групи от Брезнишко. Посетителите ще имат възможността да разгледат и специално изработени табла със снимков и информационен материал за традицията „Сурова“ в този район. Част от представените експонати са и картини на художника Сашо Евтимов, пресъздаващи граовския бит и култура.

Изложбата „Сурова в Брезнишко“ се реализира по покана на Областна администрация - Перник, която от октомври миналата година е собственик на сградата на Минната дирекция в града. С проявата, в навечерието на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурова“, знаковото здание отваря вратите си и се обособява като място за бъдещи културни прояви и събития.

Местната управа предвижда в емблематичната сграда с висока архитектурна и художествена стойност да бъдат обособени различни пространства като постоянни музейни експозиции, картинна галерия и ритуална зала. Части от нея ще се използват и за представителни нужди на институциите в града.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини