Двадесет доклада, посветени на маскарадната обредност, представиха по време на научна конференция в Перник

Международна научна конференция на тема „Маски, фестивали, музеи“ предшества откриването на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 г.

Форумът е традиционен, а темата е избрана след дискусия между участниците в миналогодишната конференция.

Научен ръководител на тазгодишното събитие е проф. Иван Маразов, а модератор е директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН доц. Петко Христов.

Научната конференция е изключително важен момент в организацията на Международния фестивал „Сурва“, тъй като тя прави връзката между обредността, такава каквато е била, променяйки се през времето и такава, каквато вероятно ще бъде и в бъдеще, каза за БТА директорът на Регионалния исторически музей в Перник Венцислав Крумова. Тя заяви, че фестивалът е съвременна изява на обредност имаща собствен маскараден облик. Именно той е изследван в по-задълбочена степен от делегатите специалисти в конференцията, допълни Крумова.

В традиционния форум участват учени и изследователи предимно от страната, а двадесет общо са докладите включени в програмата. Своя разработка за маските в модерната литература представи проф. Биляна Дойчинович от Белградския университет.

По време на конференцията „Маски, фестивали, музеи“ бе представен и сборник с научните доклади от миналата година, озаглавен „Лицата зад маските“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини