Процесът срещу кмета за БИЛЛА забуксува

Процесът срещу кмета на Хасково Георги Иванов по казуса с търговската верига БИЛЛА днес бе отложен преди да се даде ход на съдебното следствие. Градоначалникът бе обвинен в умишлена безстопанственост, като е ощетил общината със 113 000 лв. - лихви по невърната навреме сума на БИЛЛА.

Адвокатката на кмета – Розалина Апостолова, поиска прекратяване на процеса и връщането на делото на прокуратурата заради допуснати сериозни процесуални нарушения по време на разследването. При предявяване на обвинението на 22 май тази година тя направила искане за събиране на допълнителни доказателства. Прокуратурата обаче не се произнесе па нашето искане, както е длъжна по закон, каза адвокатката. Това води до ограничаване на правото на защита на Георги Иванов, посочи тя.

Обвинителят Петър Мидов пък пледира да не се прекратява процесът. Той каза, че се е произнесъл с постановление по искането - отказал е да се събират допълнителни доказателства.

Мидов представи пред съда и въпросното свое постановление. Апостолова пък контрира, че за пръв път вижда този документ.

След близо час съвещание председателят на съдебния състав Росен Русев, който е и шеф на окръжния съд, отхвърли искането на защитата за прекратяване на процеса. Но и не даде ход на съдебното следствие с мотива, че защитата трябва да се запознае с постановлението на прокуратурата. След като й връчи копие от него, съдията насрочи следващото съдебно заседание за 14 януари догодина.

Сагата с БИЛЛА започна през 2003 година, когато търговската верига реши да прави хипермаркет в Хасково. Тя превежда на общината 300 000 лева за разчистване на терена (сега там се намира „Кауфланд“ - б.а.). По-късно обаче БИЛЛА се отказва да строи и си иска обратно парите. Кметът отказва с мотива, че част от тях са вече похарчени. Следват съдебни дела. След решение на върховния съд БИЛЛА дори блокира сметките на общината, след което сумата й бе преведена заедно с лихвите.

Кметът Георги Иванов днес обясни пред медиите какви нови доказателства са искали по време на разследването срещу него. При започване на съдебните дела БИЛЛА иска от съда като обезпечение да се блокират 240 000 лв в сметка на общината. Съдът блокира сумата. „БИЛЛА си иска парите, но не освобождава замразената в банката сума. Аз не мога да й преведа тези пари без решение на Общинския съвет, освен това те трябва да се предвидят и в бюджета. Така че мен сега ме обвиняват, понеже съм спазил закона“, обясни в кулоарите на съда градоначалникът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини