Брезнишкото училище чества патронния си празник с редица съпътстващи инициативи

Средно училище (СУ) „Васил Левски“ в Брезник ще отбележи своя патронен празник и 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Тържественият концерт-спектакъл ще се състои в големия салон на Народно читалище „Просвещение 1870 г." на 19 февруари от 11:00 часа.

Директорът на училището Лина Симеонова съобщи за БТА, че възпитаниците на учебното заведение са подготвили редица инициативи, които ще ознаменуват честванията. Те ще започнат още на 9 февруари в часовете по Физическо възпитание и спорт с провеждането на традиционното състезание „Лъвски скок“.

В момента продължава и онлайн гласуването в конкурса за рисунка на тема „Васил Левски през моите очи“. Надпреварата е в три възрастови групи - за начален, прогимназиален и гимназиален етап. Определено е жури, което ще обяви наградените на 1-во, 2-ро и 3-то място за всяка от категориите, като чрез фейсбук страницата на училището се дава възможност за гласуване и класиране на рисунка с „Награда на публиката“.

Директорката на СУ „Васил Левски“ разказа, че по повод патронния празник всяка паралелка подготвя и различни тематични проекти - музикални изпълнения, презентации, рецитали и други интересни начини, чрез които подрастващите се докосват до личността и заветите на Апостола.

Специална изненада към гостите са и поканите, които те ще получат за концерт-спектакъла. Те са от дървен материал, върху който е изобразен дигитално почеркът на Васил Левски.

Поканите са дело на Любослав Ушашки - бивш възпитаник на учебното заведение. Той ще изработи и буквите, също от дърво, които ще присъстват на сцената по време на празничната програма.

Брезнишката гимназия е открита на 30.12.1943 г. със заповед на Министерство на народното просвещение. През 1945 година с протоколно решение на Училищния съвет от 12 април тя се именува „Васил Левски“.

През учебната 2022/2023 г. броят на учащите достига 373.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини