Млада брезничанка гради научна кариера в логопедията, помагайки на хора с различни речеви нарушения

На 11 февруари се отбелязваме Международния ден на жените и момичетата, занимаващи се с наука, чиято цел е насочване на общественото внимание към проблема с дискриминацията им в образованието и професионалното им развитие в науката. По този повод разговаряме с млада жена от Брезник, която е припознала полето на научното познание като своя територия. Тя е асистент в катедра „Логопедия“ на Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ Благоевград и собственик на Логопедичен център в Перник.

Доктор Радостина Костова завършва специалността „Логопедия“ през 2012 г. След това някак естествено продължава образованието си в магистърската програма „Слухово-речева рехабилитация след кохлеарна имплантация“. Няколко години по-късно защитава и докторантура по логопедия с дисертационен труд на тема: „Оценка разбираемостта на речта при лица с придобита дизартрия“. Днес тя приема професията си като призвание и не съжалява за избора, който е направила. Смята за безценна и възможността да помага на различни хора да възстановят или подобрят способността си да комуникират.

Радостина споделя, че преподавателите й от катедрата я мотивират през цялото време на нейното обучение. Към настоящия момент 33-годишната брезничанка е асистент в ЮЗУ, а отскоро и собственик на Логопедичен център „Брезина“ в Перник, където на практика прилага натрупаните знания и умения. Чрез работата си тя подпомага лица с комуникативни проблеми от различни възрастови групи. Тази година за втори път тя е част от кампанията „Логопед с добро сърце“ и през месеците февруари и март ще консултира безплатно жители на региона.

Радостина се занимава с наука от седем години. Интересите й са основно в областта на диагностиката и терапията на говорни нарушения, проявяващи се вследствие на неврологични заболявания. Според нея специалността „Логопедия“ става все по-актуална, а голям брой кандидат-студенти я избират, защото е интересна и съчетава в себе си знания и от други сфери на науката.   

Преподавателката определя като невероятно чувството да си част от голямото академично семейство на ЮЗУ. Няма нищо по-хубаво от това да се учиш и да вървиш по стъпките на хората, които са те вдъхновили и мотивирали да се занимаваш с научна дейност. Понякога е натоварено да съчетаваш преподавателката дейност с научната и организационната, но това всъщност те зарежда и кара да се чувстваш полезен. Друго, което също ме мотивира, е признанието на студентите, че са успели да натрупат знания и умения благодарение на моя труд и отдаденост, казва младата дама. Като най-голямо предизвикателство до момента, пред което е била изправена в професионален план, Радостина определя КОВИД пандемията създала затруднения по извършването на научни изследвания.

През тази година предстои издаването на първата книга на младата учена, в която ще бъдат представени резултатите, които е получила от научното изследване, подготвено по време на докторантурата й. В края на 2022 г. Катедра „Логопедия“ е спечели три проекта финансирани от фонд „Научни изследвания:, единият от които е под нейно ръководство и обхваща актуалната тема „Прояви на дизартрия, дисфагия и дисфония при лица преболедували COVID-19 и влиянието на нарушенията върху качеството на живот“.

На въпрос на БТА успяват ли жените днес да намерят своето място в науката, Радостина отговаря, че според нея полът не е определящ фактор за това дали една личност трябва да бъде част от научната общност. Според нея за това е важна мотивацията и желанието за работа. Жените се справяме в науката и това се потвърждава с постиженията на редица учени и изследователи от нежния пол, казва тя.

В бъдеще време младата специалистка пожела на себе си и своите колеги здраве, повече научни достижения, засилване на международното сътрудничество в науката и удовлетворение.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини