Радомир се прекланя пред личността на Апостола с провеждането на множество културни и образователни събития

В Радомир подготвят поредица от събития, посветени на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Те ще преминат под наслов „Васил Левски - 150 години безсмъртие и святост“. Това съобщиха от общинската администрация. Инициативата е подкрепена и от Общинския исторически музей в града.

Тържествените прояви ще започнат още на 16 февруари с представянето на изложбата „Васил Левски - безсмъртието на Апостола“ в изложбена зала „Войнишко въстание“. Експозицията ще бъде открита в 16:00 ч.

Ден по-късно, в Младежкия културно-информационен център „Европа“ ще бъде представена филмова прожекция за живота на Васил Левски пред ученици от училищата в радомирските села Извор, Дрен и Гълъбник.

Възпоменателната церемония по поднасянето на венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола на площад „Свобода“ ще се състои на 19 февруари от 11:00 ч.

Програмата за отбелязването на годишнината ще премине още с провеждането на образователната програма „Аз уча за Васил Левски в музея“ на 20 и 22 февруари от 13:00 ч. Тя е заимствана по модел на Националния музей в Карлово и ще бъде предназначена за възпитаниците на две училища от Радомир - Начално училище „Архимандрит Зиновий“ и Основно училище „Христо Смирненски“.

Сред интересните прояви с участието на ученици ще бъде и беседата с Христина Богданова - родственик на Апостола, която е предвидена за 21 февруари от 11:30 ч. в салона на Народно читалище „Напредък 1895 г.".

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини