Фотодокументална изложба „Времето е в нас и ние сме във времето“ подредиха в Брезник

Общинският исторически музей в Брезник (ОИМ) представя изложбата „Времето е в нас и ние сме във времето“. Експозицията е наредена на втория етаж в Класното училище в града, съобщиха от музейната институция.

Временната фотодокументална изложба е открита в навечерието на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Тя акцентира върху дейността на Васил Левски и образа му в изкуството, литературата и историческите извори. Представени са книги на автори, свързани с Апостола, снимки, цитати и документи. Сред ценните артефакти е и копие на джобното тефтерче на Дякона.

През цялата седмица в ОИМ - Брезник са предвидени посещения на ученици от местното Средно училище (СУ) „Васил Левски“. Сред първите дошли да разгледат експозицията са били децата от първи и осми клас, провели на място беседа и рецитал по повод патронния празник на своето училище.

На 19 февруари жители и гости на Брезник ще сведат глава пред делото на Левски. Тържествата ще започнат в 10:00 ч. с шествие от СУ „В. Левски“ до паметника на Апостола в центъра на града, което ще се предвожда от фанфарен оркестър. Ще има и ритуал по отдаване на признателност чрез почетен караул, който ще се състои от възпитаници на брезнишкото училище.
Час по-късно, в големия салон на Народно читалище „Просвещение 1870 г.", ще се състои празничен концерт-спектакъл под наименованието „Урок по безсмъртие“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини