Интегрално изпълнение на творбите за две пиана на Панчо Владигеров представя в Перник клавирното дуо Десислава Щерева - Евгения Симеонова

Клавирното дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова ще представи в Перник интеграла на произведения за две пиана от Панчо Владигеров. За това съобщиха организаторите на събитието от Общински комплекс "Дворец на културата" в миньорския град.

Музикалната проява ще се състои тази неделя от 11:00 ч. в малкия салон на културната институция.

Щерева и Симеонова ще изсвирят интегрално изпълнение на всичките 13 произведения за две пиана от Панчо Владигеров (авторска редакция). Това е първото им цялостно концертно изпълнение в България посветено специално на 100-годишния юбилей на музикалната академия, носеща името на композитора.

Създадено преди 25 години, клавирното дамско дуо непрекъснато разширява и обогатява репертоара си. Голяма част от него е нов, непопулярен и е изпълняван в редица престижни зали, на концерти и фестивали. Наред с интерпретациите на утвърдени творби за подобен ансамбъл, дуото осъществява премиери у нас и на творби от Дариус Мийо, Леополд Кожелух, Франсис Пуленк, Жано Хайнен и Конлън Нанкароу. Солисти са на всички симфонични и камерни оркестри в България. През 2000 г. дуото Щерева - Симеонова завоюва втора награда на Петия международен конкурс за клавирни дуа в Токио (Япония) и Диплом на Деветия международен конкурс за клавирни дуа TIM (Италия). Признание за високото им изпълнителско майсторство са специално посветените им редица български произведения за клавирно дуо, съобразени със спецификата на техния ансамбъл. Многократните им изпълнителски прояви са отразени в положителните оценки на критиката и публиката. Участват на национални и международни фестивали. В ярките си рецитални програми често включват шедьоври на руската класика от Сергей Рахманинов, Дмитрий Шостакович, Антон Аренски, Сергей Прокофиев. През 2007 г. дуото е удостоено с наградата "Золотая муза" за принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България.

Клавирното дуо Десислава Щерева - Евгения Симеонова гостува миналата година и в Перник по време на Втория балкански фестивал на камерната музика "Духовни мостове". В тяхно изпълнение прозвуча пиесата "Предградие" от две части за пиано на четири ръце на хърватската авторка Саня Дракулич.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини