2 млрд. лева влизат в здравеопазването до 2011 г

От 2011 г. очакваме в здравеопазването да влезе финансов ресурс от порядъка на 1,5 до 2 милиарда лева, каза председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов, предаде bTV. Това е онзи недостиг на средства, който в момента ни измъчва, допълни Иванов. 

О 2011 г. здравната вноска, която сега е осем процента, ще стане десет. Увеличението от два процента ще отиде за допълнително задължително осигуряване, които ще се плащат от всеки здравноосигурен, уточни Иванов. 

Има сключено споразумение с работодателите от 2011 г. разпределението между здравната вноска между служител и работодател да е 50 на 50%,но това подлежи на допълнително обсъждане. 

В момента разпределението на осемпроцентната вноска между служител - работодател е 60 към 40 процента. Изпълнителите на медицинска помощ ще имат право да сключват договори с осигурителни фондове по тяхна преценка, съобщи Иванов.

По думите му това е пазарният принцип - с колкото повече фондове се сключват договори, толкова повече пари ще влязат в болниците. Със средствата лечебните заведения ще могат да си позволят по-добра апаратура, по-добри квалифицирани кади и ще предоставят по-качествени медицински услуги.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини