Приеха Бюджет 2010 след 17 часа дебати

В 2.13 днес най-важният закон в България - бюджет 2010 бе приет. Това стана след след почти 17 часа работа на народните представители, предаде КРОСС.

В пленарната зала бяха премиерът Бойко Борисов и част от кабинета.

Дебатите протекоха ожесточено за разлика от първото гласуване на бюджета, при което нямаше никакви разисквания.

Парламентът отхвърли предложението на РЗС бюджетът на президентската институция да бъде намален с 1 млн. лв. и парите да бъдат пренасочени към комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. В резултат на това групата на РЗС напусна Пленарната зала. Утре РЗС ще има консултации, за да реши дали ще се върне в залата. "Вече е ясно коя е коалицията - тя е Гоце-ГЕРБ", каза лидерът Яне Янев.

Парламентарната група на Коалиция за България също напусна пленарната зала заради неприети техни предложение, но по-късно се върнаха.

Румен Такоров от левицата беше отстранен от пленарното заседание заради неприлично поведение и гласуване с чужда карта.

Коалиция за България ще сезира Конституционния съд заради текст от бюджет за 2010 г., позволяващ на правителството да намалява разходите без санкцията на парламента.

Приходите в държавния бюджет за 2010 година ще бъдат 17 млрд. и 142 млн. лева. Това е със 70 млн. лева повече заради вдигането на акциза върху хазарта. Допълнителните средства /70 млн. лева/ ще бъдат дадени за здравеопазване - за лечение на онкоболните и за техника за хемодиализа. Разходите там са над 8 млрд. лева.

Намаляват се разходите за БАН с 10 млн. лв. и се прехвърлят към Държавен фонд "Земеделие".

Разходите на държавните органи за следващата година, в това число президентство, Министерски съвет и министерства, възлизат на 5,7 млрд. лева.

Най-високи са определените разходи за МВР - 955,5 млн. лева. За Министерство на отбраната бяха гласувани 890,6 млн. лева, за Министерство на труда и социалната политика разходите са 798,8 млн. лева, а за Министерство на здравеопазването - 704,1 млн. лева.

Депутатите гласуваха окончателно и бюджетите на Сметната палата в размер на 16,7 млн. лева и на Комисията за финансов надзор в размер на близо 6,5 млн. лева.

Гласуван бе и бюджетът на съдебната власт за 2010 г. Предвидени са 95 милиона приходи и почти 388 милиона разходи.

Над един милиард лева са предвидените от държавния бюджет средства за специалните служби за 2010 г.

През 2010 се запазва плоският данък и няма да има необлагаем минимум. ДДС остава 20%, а корпоративният данък – 10%. С ДДС ще се облагат и адвокатските услуги.

Акцизът върху цигарите и върху хазарта ще се вдигне, но този на твърдия алкохол остава непроменен.

Заплатите в бюджетната сфера няма да се увеличават, а пенсиите на хората над 75 години ще бъдат повишени с до 50%.

Осигурителната вноска се намалява с 2 процентни пункта, което ще облекчи и работници, и работодатели.


Запазват се еднократните помощи при раждане за майките-студентки и за майките на близнаци.

Депутатите приеха бюджетите на общините за 2010 г. като общата сума за делегираните от държавата дейности към общините са 1,87 млрд. лева. 50 млн. лв. са предназначени за изграждане и поддръжка на общински пътища, а 40 млн. - за екологични обекти.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на народните представители за приемането на Закона за бюджета на Република България за 2010 г.

"Благодаря ви за подкрепата. Благодаря ви за това, че в един ден се справихте с тази тежка задача. Беше добре днес това да го приключим. Честит ви бюджет. Действително на всички нас ни се иска той да е с доста повече пари, да е по-блажен, както се изказаха от БСП, да не е постен, но нека да не си разваляме настроението, защото блажното го няма поради знаете какви причини - не е заради нас", коментира Борисов.

" Да се надяваме, че в бъдеще ще бъдем по-диалогични и взаимно ще се учим на взаимно уважение, демокрация и разбиране", каза премиерът. Накрая той пожела на депутатите лека нощ и им припомни, че скоро трябва да стават за работа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини