Депутат от Брезник в 25-ото обикновено Народно събрание се обявява против депортацията на българските евреи

В деня, когато отбелязваме 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, краевед от Брезник припомни ролята на депутат в 25-ото Народно събрание от града.

На 17 март 1943 г. подпредседателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев изпраща изложение до министър-председателя, подкрепено от 43-ма народни представители, против депортирането на българските евреи. С активните действия на пловдивския митрополит Кирил, на софийския екзарх Стефан, с намесата и на обществеността, от депортация са спасени близо 50 000 български евреи.

Малко известен факт е, че един от депутатите в 25-ото обикновено Народно събрание, подписал се под декларацията на Димитър Пешев, е брезничанин, каза за БТА Аниела Асенова, краевед и историк. Неговото име е Александър Симов Гигов, който след 9 септември 1944 г. е убит от Народния съд.

Край Брезник е и първата у нас възпоменателна плоча в памет на евреите, полагали принудителен труд по време на Холокоста. Паметният знак е в местността „Гледан“, където в периода 1941 - 1944 година са работили евреите от Първа Трудова дружина. В близост до паметника са и останките на някогашната каменна кариера, където са работели евреите от Първа трудова дружина. Спомените си от този период, когато е била 6-7-годишно дете, разказа за БТА пенсионираната библиотекарка Павлинка Денкова от Брезник.

„В дворното място срещу нашата къща построиха бараки, в които докараха и настаниха много мъже със сини дочени облекла. Всяка сутрин, под строй, те се отправяха към близката кариера, носейки със себе си огромни чукове и лопати. Сега на това място, където бяха временните им жилища, се издига сградата на брезнишката болница“, разказа брезничанката.

Инициативата за поставяне на възпоменателен знак край Брезник през 2018 г. е на организациите „Шалом“ и „Приятели на Израел в България – Негев“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини