Идва пикът на кризата в България

Тепърва в България ще се развият още по-негативни последици от кризата и те са свързани най-вече с масово фалиране на една голяма част от предприятията в реалния сектор.

Това каза в интервю за Фокус Муравей Радев, министър на финансите в правителството на Иван Костов.

По думите на Радев – и сега една голяма част от предприятията само вегетират, свили са производството си до много малки размери. Формално не са фалирали, но не произвеждат, не работят, хората се водят на работа, но практически не са.

Пикът на кризата в България ще дойде този месец и в началото на следващата година в първите няколко месеца. Вместо да тръгнем нагоре, според мен ще продължаваме да слизаме надолу. След март-април вероятно ще сме ударили дъното, но колко време ще останем там, трудно може да се прогнозира. Вероятно чак през есента на 2010 г. бихме могли да усетим известно подобрение – бавно и доста мъчително, тъй като безработицата ще се увеличи значително и смятам, че ще надхвърли 14 %, каза той.

Според него кризата тепърва ще се задълбочава и трябва да бъдем готови за нейните по-тежки последици.

Бюджет 2010 г. е много особен, той е много по-различен от всички бюджети, които имаме от 1990 година насам, защото се прави в условията на падащи приходи и то в голям размер. Освен това тази криза е толкова всеобхватна и силна, че едва ли някой може със сигурност да прогнозира не само нейната продължителност, но и нейната тежест в едни обозрими периоди напред. Според Муравей Радев сред трудностите при съставянето на бюджета е преценката на възможностите му няколко години в перспектива.

Най-важното обаче е да се заложат съответните политики в бюджета, защото сам по себе си той е поредица от колони и числа, но зад тях се крие политика, философията на бюджета и онзи инструментариум, който съответното управление желае да реализира следващите няколко години. Това е най-сложното – да удовлетвориш нуждите със съответните разполагаеми дадености, изпълнявайки политиката и философията, които преследваш като управление, каза бившият финансов министър.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини