Трън ще бъде домакин на фолклорния празник „С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема“

За първи път в Трън ще слеят два форклорни празника в един. За идеята съобщиха инициаторите й от Народно читалище (НЧ) „Гюрга Пинджурова 1895 г.", НЧ „Надка Караджова 2012“ София и администрацията в пограничната община.

Те планират традиционния Национален фестивал на клубовете по български народни танци и любителски ансамбли „От Трън по-убаво нема“, който се провежда в града, тази година да бъде отбелязан паралелно с друг емблематичен за общината празник - „Да запеем песните на Гюрга Пинджурова“.

Проявата ще се състои на 13 май в пространството пред читалището в Трън и ще се нарича: „С песните на Гюрга Пинджурова, оти от Трън по-убаво нема“.

Събитието е отворено за всички танцови клубове и състави, както и индивидуални изпълнители, изявяващи се в областта на фолклорното танцово и песенно изкуство от региона и страната. До 27 април се приемат и заявки за участие.


Тази година се навършват 128 години от рождението на именитата народната певица Гюрга Пинджурова. Родена е на 18 април 1895 г. в семейство на трънски майстор зидар. Силният си глас наследила от майка си, а музикалността - от баща си, който бил изкусен гъдулар. Пинджурова завършила първия випуск на Държавното музикално училище и курс за оперно пеене в Пражката консерватория, който взела за три години вместо за пет.

След бляскавото си образование трънчанката загърбила европейските сцени и се върнала у нас. През януари 1921 г. Гюрга изнесла първия си концерт в страната, като изпълнила арии из опери и разработки на народни песни. От 1923 г. до 1938 г. Пинджурова учителствала в Трън, София и селата Драгойчинци и Лялинци. През 1938 г. се установила в София. Още в края на същата година запяла пред микрофона на Радио София и се изявявала до края на дните си. През 1939 година се появили първите ѝ плочи с народни песни.

Преди четири години гордите трънчани вдигнаха паметник на именитата си съгражданка. Днес те продължават да я наричат умилително „мама Гуга“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини