Празнично шествие, концерт и панаир на занаятите ще се проведат в Радомир за Гергьовден

Празнично шествие ще има на Гергьовден в Радомир, съобщиха от местната община.

В него могат да се включат всички граждани, облечени в народни носии, или носещи елементи от нея.

Шествието ще тръгне в 11:00 часа от сградата на Общината до парка пред Младежкия културно-информационен център (МКИЦ) "Европа", където ще се състои официалното отбелязване на празника.

Малко след това ще започне концерт с участието на народните изпълнители Володя Стоянов, Бинка Добрева и Виктория Мирина. В програмата са предвидени още изпълнения на духов оркестър "Виво - Монтана", танцов състав "Ми-ре-ла" - София и фолклорен танцов ансамбъл "Рила" - Дупница. Майстори ще демонстрират уменията си в специално обособени работилници на панаир на занаятите.

Традицията за празнуване на Гергьовден е възстановена в Радомир през 2015 г. по идея на Общината, Народно читалище "Напредък" и фолклорна формация "Етнофолк".

Според преданието свети Георги е брат на свети Димитър – покровител на град Радомир. С възстановяването на традицията Радомир да чества Гергьовден, градът вече има два големи празника – един в началото на зимата в чест на свети Димитър и един в началото на лятото в чест на свети Георги.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини