Двайсет и шестото издание на Националния детски празник „Чичо Стоян“ подготвят в пернишкото село Дивотино

Двайсет и шестото издание на Националния детски празник „Чичо Стоян“ ще се проведе на 4 юни в пернишкото село Дивотино, съобщиха от организаторите.

Проявата се провежда в първата седмица на юни - рожденият месец на писателя Стоян Михайлов Попов, по известен като Чичо Стоян. Празникът има състезателен характер и ще премине в две конкурсни категории - традиционен фолклор и съвременно творчество, и изкуство. Основната му цел е поддържането на традициите, заедно с творчеството за деца и юноши, завещани от големия им приятел - писателят чичо Стоян. Проявата спомага и за откриването, развитието и популяризирането на детските таланти. Конкурсът е адресиран до най-широката детска аудитория на възраст от 3 до 18 години.

Организира се от кметството в село Дивотино и Народно читалище „Чичо Стоян - 1927 г.". Събитието е подкрепено от Община Перник. Заявки за участие в него се приемат до 16 май. Записалите и явилите се млади дарования ще се оценяват от жури, което ще присъди награди в различни категории.

Стоян Михайлов Попов е роден в пернишкото село Дивотино през 1866 г. Той е един от големите поети в българската детска литература от началото на ХХ век. Сред най-известните му стихотворения са „При мама и при татко“, „Сърдитко“, „Майчина отмяна“.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини