Дегустираха вино на световен топ-енолог в Хасково

Castra Rubra представи в Хасково първите плодове на съвместния труд с Мишел Ролан. Ценителите на виното, които дегустацията в Калуа събра, имаха възможността да опитат и авантюрата на Мишел Ролан – „Castra Rubra 2007” (Каберне 70 – Мерло 30). Французинът е в световния Топ 4 на енолозите и работи с харманлийската изба от създаването и преди 3 години.

Пламена Костова, Тодор Кацаров и Антон Димитров са младите български технолози, с които гуруто на винарите работи в Castra Rubra. Резултатът – вина с модерен облик, включени във винените листи на два топ ресторанта с три звезди по „Мишлен”, първия „Оскар” за българско червено вино от Megavino 2009.

На дегустацията Пламена и Тодор представиха Via Diagonalis 2007, Nimbus Rubin&Merlot 2008, Nimbus Syrah 2008. Те говориха повече за създаването на вината, което бе прието с интерес от присъстващите. Топ виното на избата обаче е „Castra Rubra 2007” и дегустирането му в Калуа бе съпроводено с овации. То отлежава в нови френски дъбови бъчви 18 месеца, а официалното му представяне бе през тази есен.

Мишел Ролан стартира сътрудничество с един от доказаните винени производители в България - „Телиш" през 2005 г. Световният енолог продължава да работи и с тяхната изба Castra Rubra. Именно проектът за създаване на нова изба в хармалийското село Коларово, която покрива всички изисквания на съвременното производство на висококачествени вина и създаването на 250 ха лозов масив, е повлиял решението му да включи България във винената си карта.

Castra Rubra е най-голямата българска инвестиция във винарската индустрия, която заедно с новозасадените лозови масиви към нея възлиза на 20 млн. лева.

„Castra Rubra" носи името на ранновизантийска крепост, която е открита в рамките на община Харманли при археологически разкопки през лятото на 2007 г. „Червената крепост", както е българският превод, се намира на древния път „Via Diagonalis", който е свързвал Рим с Константинопол. Това е и една от причините "Телиш" АД да подкрепи продължаването на разкопките след изчерпване на средствата по програма PHARE.

Haskovo.NET

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини