Взривеният язовир: Водата се вдигна с 10 метра и влачи къщи, площадът в Новая Каховка стана езеро с лебеди

Изображение 1 от 2

    В Украйна водата отнася къщи, след като водноелектрическата централа Каховка беше взривена от руските войски.

    В мрежата се появи видео, на което се вижда как нечия къща се носи по течението. Къщата е отнесена от водата след взрива на водноелектрическата централа.

    "Такива са нашите "забавни" неща. Водичката се вдигна...", казва гласът зад кадър.

    "Хайде, къща, сбогом. Ти беше добра къща", добавя друг.

    Междувременно в Новая Каховка в центъра на града се е образувало езеро, а близо до Двореца на културата плуват лебеди. Съобщава се, че нивото на водата там вече се е повишило с 10 метра.

    Каховската ВЕЦ се срути и изчезна под повърхността на водата, изтичаща от язовир Каховка, показват кадри, заснети на място. Те бяха публикувани от украинската Държавната гранична служба.

    "Просто няма водноелектрическа централа. Тя е изравнена с нивото на Каховско море", казва зад кадър авторът на видеото, публикувано в мрежата.

    Украинските експертите смятат, че до няколко дни Каховския язовир просто ще се излее в Черно море.

    В момента почти всички населени места в долното течение на Днепър вече са силно наводнени. Пострадал е и град Херсон. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак нарече инцидента "екоцид".

    Взрвена отвътре

    Нашествениците взривиха язовира на Каховската водноелектрическа централа отвътре. Естеството на поврежденията опровергава фалшивите руски твърдения за предполагаем "ракетен удар на въоръжените сили на Украйна".

    Това съобщи ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк в ефира на Радио Свобода.

    "Абсолютно, това не е ракетен удар. Това се вижда дори от естеството на поврежденията, външния вид на самия язовир. Ясно е, че експлозията е станала отвътре", каза Гуменюк.

    Язовир "Нова Каховка"

    Сутринта на 6 юни бе съобщено за взривяване на взовирната стена на язовира. Тя е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

    Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

    Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

    Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област. Украйна вече започна евакуация на населението от районите, в които има риск от наводнения. В язовира нивото на водата бързо пада.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини