Водата от взривения язовир Каховка носи мини и стотици тонове машинно масло

Украинските военни потвърдиха, че взривяването на Каховската ВЕЦ провокира увеличаване на минната опасност.

Това каза на брифинг в Одеса ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк, предаде Униан.

"Опасността от мини ще бъде изключително висока, така че крайбрежната зона, включително дясната, е затворена за обществеността. Покачването на водата провокира пристигането на мини от левия бряг. Но освен това не е тайна за никого, че за предотвратяване на десант на диверсионни групи, миниране има също и от нашата страна. Да, такова покачване на водата може да провокира увеличаване на опасността от мини дори от собствените ни мини“, каза Гуменюк.

Днес, след като Каховската ВЕЦ беше взривена, потокът вода от скъсаната дига на едноименния язовир започна да носи руски противотанкови мини, които преди са били на левия бряг. Вече има случаи на взривове на "плаващи" боеприпаси.

По-рано днес от канцеларията на президента на Украйна съобщиха, че в резултат на взрива 150 тона машинно масло са попаднали в река Днепър. Информация е била оповестена на извънредното заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

"Членовете на Съвета за национална сигурност и отбрана бяха информирани, че най-малко 150 тона машинно масло са попаднали в Днепър, има риск от ново изтичане на повече от 300 тона", се казва в съобщението.

На заседанието е съгласуван набор от международни действия, включително свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН, сезиране на международни екологични организации, Международния наказателен съд, тъй като подобни действия на руснаците съдържат ясни признаци на нарушение на Женевската конвенция.

Според информацията, публикувана от Съвета за национална сигурност и отбрана, все още няма регистрирани жертви сред цивилното население и военните.

Членовете на Съвета за национална сигурност и отбрана са били информирани и за актуалната обстановка в Запорожката АЕЦ. Украинският персонал на станцията държи ситуацията под контрол и разполага с необходимите средства при евентуално развитие на събитията.

На заседанието е съгласувано евакуирането на хората от рисковите зони и осигуряването на питейна вода на всички градове и села, които са били снабдявани с вода от язовир Каховка.

Укрхидроенерго заяви, че е невъзможно да се възстанови Каховската ВЕЦ, а Каховския язовир ще изчезне до 4 дни. Енергоатом предупредиа, че взривът на язовирната стена може да има негативни последици за Запорожката АЕЦ.

Има риск да бъдат наводнени енергийни съоръжения в Херсонска област, по-специално Херсонската ТЕЦ, съобщиха от пресслужбата на Министерството на енергетиката на Украйна.

"Поради скъсването на язовирната стена съществуват рискове от наводняване на енергийни съоръжения в Херсонска област, по-специално Херсонската ТЕЦ. Поради наводнението почти 12 хиляди потребители вече са без ток в града (район Остров) , възможни са проблеми с водоснабдяването. Подготвят се превантивни антикризисни мерки", се казва в съобщението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини