Кой и как може да кандидатства за безвъзмездни средства за соларни панели?

Изображение 1 от 5

    На 6-ти юни в зала Гросето се проведе разяснителна среща по програмата за подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата. Срещата бе открита от кмета на Димитровград Иво Димов, а разяснения дадоха главният архитект на Община Димитровград, Елисавета Георгиева, и Евгени Консулов от „Областен информационен център – Хасково“.

    Въпреки, че програмата би трябвало да даде лесен достъп на частните домакинства за монтиране на соларни системи за зелена енергия, има доста изисквания, за да се получат безвъзмездните средства. Важно е да се знае, че средствата по програмата ще бъдат отпуснати на Кандидата след инсталацията на соларните мощности, тоест инвестицията трябва да бъде предварително финансирана със собствени средства.

    Към какво е насочена програмата:

    Компонент 1 - Закупуване, доставка и монтаж на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване (БГВ), финансирани до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв. с ДДС;

    Компонент 2 - Закупуване, доставка и монтаж на фотоволтаични системи до 10 kW, които се финансират безвъзмездно с до 70% от стойността на инсталацията, но не повече от 15 000 лв. с ДДС;

    Срокът за кандидатстване вече тече, а крайната дата за подаване на документите е 17:00 часа на 10 ноември 2023г., тогава приключва и 1-ви етап от програмата, като се очаква да има още 2 етапа. Важно е да се знае, че програмата е насочена освен към новоизграждащи се соларни системи за производство на електричество или топла вода, така и към такива, които са вече изградени, но след 7 юни 2022 година и отговарят на изискванията на програмата.

    Едно от най-важните условия е Кой може да кандидатства?

    - Собственици на еднофамилни жилищни сгради, като дали е еднофамилна или многофамилна зависи от това как е вписан имотът в катастралните регистри. За пример бяха дадени така наречените къщи близнаци, каквито има в Димитровград и бе уточнено, че те на са еднофамилни жилищни сгради, а многофамилни. Могат да кандидатстват и собственици на жилища в многофамилни жилищни сгради, но за тях процедурата е по-усложнена.

    Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, са:

     -  Да е физическо лице, български гражданин, гражданин на друга държава членка на Европейския съюз или гражданин на трета държава със статут на постоянно пребиваващ в Република България, обитаващ собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда;

     - Да е собственик на жилището, за което се кандидатства. В случай, че Кандидатът е съсобственик на жилището и притежава по-малко от 51 % идеални части от него, е необходимо писмено съгласие от другия/ите съсобственик/ци, заедно с когото/които Кандидатът притежава повече от половината от собствеността върху жилището. Съгласието от съсобственика/ците се удостоверява с декларация от съответния/ите съсобственик/ци. В случай, че жилището е собственост на съпрузи в режим на съпружеска имуществена общност, не е необходимо съгласието на съпруга на Кандидата

    - Постоянният адрес на Кандидата трябва да е в жилището, с което кандидатства. Това изискване трябва да е изпълнено към момента на кандидатстване, което дава възможност да си промените адресната регистрация, преди стартиране на процедурата.

     - В случай, че Кандидатът е собственик на жилище в многофамилна сграда, той следва да има съгласието на етажната собственост и трябва да представи копие от Решение на Общото събрание на собствениците съгласно чл. 17, ал. 2, т. 5 от Закона за управление на етажната собственост (с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части). За проекта трябва да бъде издадено и разрешение за строеж, което го няма като изискване за еднофамилните сгради.

    - Жилището, с което се кандидатства, да се ползва само за жилищни нужди

    - Не може на адреса на жилището да има регистрирано търговско дружество

    - Жилището не трябва да се отдава под наем

    - Жилището, с което се кандидатства, трябва да се намира в регулационните граници на населеното място на територията на съответната община

    - В жилището трябва да се ползва неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища, пелети и др.) – към момента на подаване на предложението (при предложение по Вариант 2) или преди доставката, монтажа и пускането в експлоатация на слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаична система до 10 kWp (при предложение по Вариант 1). Това изискване не се доказва, а само се заявява.

     - В жилището трябва да е потребявана електрическа енергия минимум 6 месеца преди подаване на предложението.

     - Кандидатът НЕ трябва да има задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и лихвите по тях към държавата или към общината по постоянния адрес на Кандидата, или аналогични задължения съгласно законодателството на държавата, в която Кандидатът е установен, доказани с влязъл в сила акт на компетентен орган, които не са отсрочени, разсрочени или обезпечени.
     - Кандидатът трябва да е заплатил дължимите към момента на кандидатстването местни данъци и такси за имота/жилището, с което се кандидатства;

    - Кандидатът НЕ трябва да е осъждан с влязла в сила присъда за престъпление.

    Важно е да се знае, че всеки кандидат може да даде само едно предложение за кандидатстване (последното подадено предложение в системата е валидно), тоест или за слънчева инсталация за топла вода или за инсталация за производство на електроенергия. Инсталацията може да се използва единствено за собствени нужди, тоест ако произвеждате електроенергия не може да я продавате. Положителното е, че по програмата е допустимо и инсталирането на батерии, които да акумулират енергия през деня и да може да я използвате вечерно време, когато обикновено има нужда, след като хората се приберат от работа.

    Кандидатите ще кандидатстват без посредник, изцяло по електронен път, чрез попълване на уеб-базиран формуляр за кандидатстване, тоест сами ще подават документите в електронната система ИСМ-ИСУН 2020, чрез модула „Е-кандидатстване (след като направите регистрация в системата, трябва да отидете на страницата за кандидатстване). За да подадете документите в електронната система е нужно да притежавате личен електронен подпис или да се упълномощи друг човек с личен електронен подпис.

    Оценката на кандидатурите е по 3 критерия, като за всеки се дават максимум 5 точки:

     - Реалистичност на разходите по предложението за изпълнение на инвестиция

     - Съответствие с Техническите изисквания към активите

     - Брой лица, които ще се възползват от инвестицията

     Максималният брой точки са 15 и примерно, ако за одобрените кандидатури с максимален брой точки средствата са повече от отпуснатите за етап 1 - 80 000 000 лева, предложенията ще бъдат класирани по дата на подаване, тоест тези които първо са подали документите, ще имат предимство.

    Насоките за кандидатстване и останалите документи може да изтеглите от ТУК

    От кратко проучване в интернет, виждаме примерни цени за фотоволтаична система:

    монофазна соларна система 5 kW / С батерия 5 kWh / – 20 -22 000 лв.

    монофазна соларна система 5 kW / БЕЗ батерии / – 12 - 14 000 лв.

    Документи за кандидатстване и изпълнение: Пакет документи - ВЕИ домакинства

    Кандидатът трябва да представи Декларация при кандидатстване относно изпълнение на критерии за допустимост и заверени копия на следните документи:

        Документ, доказващ българско гражданство, гражданство на държава членка на Европейския съюз или статут на постоянно пребиваващ в Република България гражданин на трета държава;
        Документ за постоянен адрес на кандидата;
        Документ/и, въз основа на които може да бъде установена собствеността на жилището в собствена еднофамилна сграда или многофамилна сграда, за която се кандидатства.
        Декларация за съгласие от съответния/ите съсобственик/ци;
        Удостоверение за наличие или липса на задължения към общината по местонахождението на недвижимия имот, в който ще се монтира инсталацията или системата, по Закона за местните данъци и такси;
        Фактури (в т.ч. електронни) за потребление на електрическа енергия на жилището/имота за период от 6 месеца или справка от доставчика на електрическа енергия за период от 6 месеца, като 6-те месеца са тези преди подаването на предложението по настоящата процедура или преди пускането в експлоатация на слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаична система до 10 kWp;
        Оферта за доставка и монтаж на инсталацията или системата или документи на доставената и монтирана инсталация или система.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини