Симеон Караколев: "От Рожен печалба не очакваме, местният бизнес ще спечели между 3 и 5 милиона лева"

"От събор Рожен приходи не очакваме, местният бизнес, предполагам така по посетителите, които очаквам да дойдат, ще генерира между 3-5 милиона приходи". Това заяви на въпрос на на СмолянБГвести организаторът на събора Симеон Караколев. Според него, за да може едно събитие да се случи, "то има голяма част рзходи. Очакваме бюджета на Рожен като цяло да достигне около 600 хил. лева в разходната си част", допълни Караколев. По думите му тези пари ще се харчат за охрана, санитарни съоражения и хонорари на изпълнителите извън "Родопската вечер".

Блиц интервю със Симеон Караколев и кмета на Смолян Николай Мелемов

С.Караколев : "Много са разходите. Трбва да знаете, че няма един изпълнител-местен или който и да е, който да се качи на Рожен, без да му бъде платено"

репортер: "Общината за какво ще харчи пари и колко ще струва на бюджета събора?
 

Н.Мелемов: "По-голямата част от парите, които плаща общината отиват в държавните структури. Пожарна, полиция, пропусквателните режими на всички институции в т.ч. и АПИ. На полицията плащаме 50 хиляди лева. Като цяло ние имаме заложени 130 хиляди. От тях за изпълнители плащаме само за "Родопската вечер".

репортер: "Как се стигна до там общината да предостави на тази фондация да прави "Рожен". Няма ли общината или местна организация капацитет  да го организират и съответно да генерират приходи?

Н.Мелемов: "Значи последният събор който беше правен беше през 2006. Тогава Министерството на културата беше дало 350 хил.лева. От тогава нищо не са давали. И тази година сме изпратили писмо с искане за отпускане на средства, но не сме включени в националния календар. И аз пак смятам, че общината не трябва да се занимава с търговска дейност. За това ни трябва партньор като г-н Караколев, който се занимава с тази дейност.

репортер: "Какво мислите за това, че в някои медии и публичното пространство се тиражира, че г-н Караколев е разследван от ОЛАФ за злоупотреби с европейски пари, надявам се самият г-н Караколев да изясни този въпрос?

Н. Мелемов: "Вижте, не смятам ,че трябва да говорим в личностен план. Никога не съм си позволявал. Нашето сътрудничество е поставено на ясни правила и нямаме конфликт, просто нямаме къде да имаме конфликт с него. Съгласен съм с това, което каза г-н Караколев, че разходите наистина са сериозни. Държавата и общината не могат да си позволят тези пари. То, за това съборът беше прекъснат, преди години. И пак казвам, не смятам, че е наша функция да се занимаваме с търговия, да наемаме ливади, те са частни ливади там. Всички!"

С. Караколев: "Ние всяка година ги казваме тия неща, ама явно не се помни. Рожен е най-голямото културно събитие  в България. Министерство на културата дава 0 лева. Повярвайте, ся чувам наемите, такива, наемите онакива! Казвам ви пак, за да издържи това събитие, то трябва да генерира приходи. Хубаво е, че няма вход. Голяма част от събитията, по тия дето ходите в Европа и по цял свят, те са с платен вход. Вариантът е има вход - няма такива наеми!"

репортер: "Рожен обаче е на 125 години и никога е нямало вход, ако сложите такъв, трябва да прекръстите събора с друго име. Защото това вече няма е  Рожен?

Н. Мелемов: Да, така е! Но тогава държавата е давала пари за събора, а сега не дава".

С. Караколев: "Да не се фокусираме над това. Нито над цените на кюфтета и кебапчетата. Аз мисля, че това е прекалено обидно. Това събитие да го свързваме с кюфтетата и кебапчетата. Всеки, който иска да си носи храна. Никой не го задължава да купува или каквото и да е. Всеки, който си прецени, че иска да си носи, да си носи, който прецени, че може да си купува да си купува. А, що се касае само да кажа за въпроса. Мен ОЛАФ не ме разследва за нищо, не знам кой ви каза на вас, че ме разследва, пък може да ме разследват, а мен да не са ме уведомили. Щом вас са ви уведомили добре. Така, че със спекулациите, ако трябва сега да отговарям на тях няма да ни стигне днеска деня. Най-важното, е че Рожен е най-голямото събитие в което държавата инвестира 0 лева. За разлика от много други събития, в които държавата е много по-активна. Но, това е положението. Рожен така или иначе ще се случи. Още от самото начало до сега държа Рожен да бъда без вход, без платени паркинги. Не позволявам на никой да събира пари за паркиране или за други неща, освен за тоалетните."

/Въпросите зададе Анелия Веселинова/

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини