7-метров кръст се извисява над село Петково, ще го осветят след 15 август

7-метров метален кръст вече се извисява над смолянското село Петково. Той беше монтиран в местността "Гарванов камък" преди седмица. Официалното му освещаване ще е след 15 август.
През месец февруари т.г. четирима дейни петковци - Стефан Парунев, Иван Благоев, Росица Петрова и Николай Попанастасов се събират в инициативен комитет и подемат идеята за поставянето на кръста. Обявяват и дарителска кампания. Събират се повече от 30 хиляди лева. Кръстът се състои от два елемента, които са извозени до местността "Гарванов камък" с товарни автомобили. Монтиран е на място и е поставено осветление.
"Държахме поне точно за празника да може да го поставим. И от тука нататък ще има довършителните работи, не сме завършили, но го поставихме и светна вече кръста. Кръстът е с височина 7 метра на 4.33. Допълнително ще си направим освещаването на кръста", каза кметът на Петково Юлиян Чиев.
Дарителската кампания на Инициативния комитет продължава, защото искат да реализират още две идеи - подмяна на часовниковия механизъм на камбанарията на църквата в Петково и реставрация на параклиса "Св.Св. Кирил и Методий". "За църквата също имаше нужда от подмяна на този часовников механизъм понеже няма хора, които трябва да го пъддържат, да го навиват и така нататък. А параклиса също, нуждата беше от това, че има течове по него и е на доста години, 1928-ма мисля че беше строен", каза Стефан Парунев от Инициативния комитет.
Параклисът се намира в близост до кръста. Така се оформя място, свързано с вярата, което може да се превърне в привлекателно за туристите.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини