Славейно-селото на лекарите остана без лекар! Двама медици починаха от началото на годината в Девин

В Смолянско се засилва кризата с недостига на лекари. По здравна карта в областта трябва да има 76 доктори, а те са 62. От началото на годината са починали двама лекари от доболничната помощ в региона. Те са обслужвали пациенти в девинска и доспатска община. Все още практиките на починалите лекари са незаети, като в селата Триград и Чавдар. Без медицинска помощ от години е даже село Славейно-известно като селото на лекарите.

Още при влизане в село Славейно  посреща табела, според която се намираме в свещеното място на медицината в България. Всяка година тук се събират лекари от цялата страна, за да изберат най-добрите сред тях за наградата в памет проф.доктор Константин Чилов. Всяка година в продължение на  три дни селото се изпълва с медици от страната и чужбиня, разказва кметският наместник Тодор Рудев. Казва, че наричат Славейно-селото на лекарите, защото от него са произлезли най-много доктори. По думите му  на глава от населението в Славейно се падат най-много лекари с местен корен. През годините обаче в родното си място се е връщала само доктор Шишманова. След като се пенсионирала заминала за Пловдив, разказва още кметският наместник. Така селото на лекарите е поредното в региона останало без лекар. Иначе славейновски доктори има по цяла старана, та и в чужбина, допълва още Рудев.

Руска Шкодрова е възрастна жена, която е личен асистент на няколко човека в селото. Разказва, че във вторник в Славейно идва лекарка от Момчиловци. Но това било крайно недостатъчно, защото масово в селото са възрастни и болни хора. 

„Значи тва е срам и позор.Село с най-много лекари завършили и да сме без лекар“, казва разочарована Руска. Допълва че в тази ситуация като в повечето села разчитат на Господ спешна помощ. Иначе линейката от Баните идвала много бързо при спешни случаи. През останалото време "всякой се спасява поединично.Няма кой да се върне тука, особено пък млад лекар. Слето обезлюдя. Просто всеки ден селото загива.Малко по-малко това е истината", допълва кметският наместник. В Славейно са останали да живеят едва 65 души.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини