С литургия и курбан почетоха св. Панталеймон

Десетки миряни се стекоха  днес на параклиса „Св. Пантелеймон”  над кв. Дебър, за да почетат светеца - патрон на храма. С тържествена литургия и водосвет местният свещеник отец Александър  Ангелов освети курбан за здраве.

На 27 юли Православната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон. Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко).

След като приел Свето кръщение приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан. Императорът заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове.

В българския бит този  празник се нарича още Пантелей пътник. Добавката към името се основава на народното тълкуване на името „Пантелеймон”. То е гръцко и за първите славяни-християни не е било понятно. Българинът го е свързвал с „път”, откъдето идва и изразът „Пантелей-пътник”.

На днешния ден Православната църква почита и 7 седмочисленици – Кирил и Методий и петимата им ученици Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини