Опълченец от брезнишкото село Сопица ще бъде почетен с паметна табела

Табела в памет на опълченеца Крум Апостолов Попов от брезнишкото село Сопица предстои да се постави на фасадата на сградата, в която се помещават кметството и читалището на населеното място. Това съобщи за БТА краеведът Аниела Асенова.

Инициативата е на децата от ръководения от нея клуб „Пътешественици в историята на Граово“ към Средно училище „Васил Левски“ в Брезник.

Наскоро учениците са отправили молба в писмен вид до кмета на Община Брезник Васил Узунов с идеята си за поставянето на паметна табела, която да увековечава подвига местния герой. Документът е разгледан от Общинския съвет в града и след гласуване е взето решение молбата да бъде удовлетворена. В момента табелата е в процес на изработка.

Крум Апостолов е роден през 1888 г. Известно е, че още на около 20 години постъпва в четата на Михаил Чаков - войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и виден революционер. Героят от брезнишкото село Сопица загива на 3 юли 1907 г.

В края на месец май т.г. учениците от клуб „Пътешественици в историята на Граово“ посетиха родното село на Апостолов, където се срещнаха с негови родственици и жители на населеното място. Пред тях децата представиха кратка презентация със събрани от тях данни за четника, а в негова памет беше засадена и туя в двора на местното читалище.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини