Нов шанс за екопътека „Шампион“

Младежи облагородяват част от базите

По случай международния ден на младежта- 12 август, Училищно настоятелство „Пробуда“ организира инициатива за облагородяване на екопътека „Шампион“ в съботния ден. Към тази активност се присъединява и екипът на Регионално младежко сдружение „Кърджали за теб“, което наскоро стартира проект „Тайните на Родопите“, финансиран от Министерството на младежта и спорта и част от дейностите в него ще бъдат изнесени на екопътека „Шампион“.

От рано сутринта младежи и семейства поемат към различните бази на екопътеката, която навремето стартира от двора на СУ „П. Р. Славейков“ и бе създадена с много ентусиазъм от  училищни клубове, ученици, учители и хора на различна възраст от квартал Възрожденци. Понастоящем клуб „ЕКО УПКО“ в училището се наема с организацията на инициативата за облагородяването на екопътеката, приютявала дълги години кърджалийци в техните семейни излети и приятелски сбирки сред природата. За съжаление, грижата за горското богатство от страна на туристите не е на ниво и често се налага почистване на района от битови отпадъци, оставени в огромни количества на местата за излет. Младежи от „Славейков“ регулярно извършват такива почиствания и затова на „ЕКО УПКО“ им хрумва идеята да обвържат дейностите на проекта с облагородяване на базите, разрушени от времето и от хората.

В днешния ден групи от хора по различно време тръгват на туризъм с цел включване към инициативата на УН „Пробуда“. Учениците на „Славейков“ с техните родители правят почистване на трета и четвърта база, която си харесват най-много и която навремето носи названието „Мечтата на художника“. Докато почистват и напълват чували с отпадъци, мислят какво да реализират там, за да облагородят мястото и да поемат ангажимент да го поддържат в добро състояние. Именно там ще се провеждат част от арт ателиетата по проекта „Тайните на Родопите“.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини